Građanima Srbije u Strazburu dosuđeno 1,6 miliona evra

Građani Srbije nemaju poverenja u domaće pravosuđe, već u Evropski sud za ljudska prava

20. jul 2013

Samo tokom 2012. Srbiji je naloženo da isplati na ime materijalne štete oko 1,6 miliona evra, rekao je zastupnik Srbije u Strazburu Slavoljub Carić.

„Broj žalbi građana Srbije upućenih Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u poslednje dve godine porastao je 300 puta. Nerešavanje sistemskih problema i veliko poverenje u međunarodni sud pravde, a nepoverenje u naše pravosuđe doveli su do ovako velikog broja žalibi“, rekao je Carić.

On je rekao na predstavljanju zbirke presuda suda u Strazburu za period od marta 2012. do marta 2013 da je u tom periodu sud doneo 14 presuda i sedam odluka, a da je ukupno od 2004. godine Međunarodni sud presudio u 82 slučaja. Carić je dodao da su te presude za Srbiju obavezujuće i da je kod 11 presuda utvrđeno da ima povrede prava građana Srbije, dok su tri presude izrečene u korist države.

Jedna od presuda navedenih u zbrici se odnosi i na slučaj nestalih beba, a koja je prema Carićevim rečima trenutno pred Velikim većem, pošto je Srbija uložila žalbu. U tom slučaju sud je naložio da Srbija plati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Janković zbog toga što ni posle 30. godina država nije umela da objasni šta se desilo sa njenom bebom.

Carić je kazao da se najveći broj žalbi odnosi na preduzeća koja su u stečaju ili restruktuiranju, staru deviznu štednju, penzije i rezerviste. „Oko 3.000 predstavki se odnosi na rezerviste, tako da mi uskoro očekujemo presudu u postupku Vučković i drugi. Ukoliko ona bude u korist Srbije to znači i smanjenje ogromnog broja žalbi građana“, naveo je on.

Broj predstavki pred Evropskim sudom za ljudska prava koje su stigle iz Srbije govori o sistemskom problemu zaštite ljudskih prava, kaže predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević. „Mi moramo da se suočimo i analiziramo uzroke koji, pre svega, dovode do inflacije ustavnih žalbi i prete da dovedu do neefikasnosti u radu“, rekao je Slijepčević. Predsednik USS smatra da je na zakonodavcu da opredeli šta je potrebno da se uradi da bi se smanjio broj ustavnih žalbi kojih je pred Ustavnim sudom u ovom trenutku više od 13.000.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga