Građani: Zaustavite uništavanje zaštićenog Papilona

Ukoliko se bude premeštao, zaštićeni i prelepi enterijer Papilona će biti uništen

20. jan 2013

Grupa građana „Nasmeši se Subotici“ zatražila je danas od nadležnih da zaustave plan o izmeštanju enterijera bivšeg kafića „Papilon“ u Subotici, pošto se radi o zaštićenom kulturnom dobru.

Predstavnica te grupe građana, Viktorija Aladžić sa Građevinskog fakulteta u Subotici kazala je agenciji Beta da se enterijer ne može bezbedno izmestiti iz tog objekta u Gradsku kuću, a da se pritom praktično ne uništi.

„Papilon“ je zvanično prestao da radi 1998. godine, a od tada traje sudski spor između vlasnika Dragutina Letića i lokalne samouprave.

Objekat, u kojem je bio „Papilon“, vraćen je Jevrejskoj opštini, koja, kako se ranije najavljivalo, ima nameru da ga izda u zakup jednoj banci.

Viktorija Aladžić je navela da je u poslednjem broju časopisa „Coup de Fouet“, Evropska mreža gradova secesije objavila tekst o enterijeru kafea „Papilon“, kao o uzornom primeru koji podražava arhitekturu s kraja 19. i početka 20. veka.

Autor enterijera je grafički dizajner Karolj Đember i njegov tim umetnika Franje Radića i braće Skala.

Enterijer je nastao 1989. godine, a prema ocenama kriticara, u svom krajnjem dometu prevazišao je i svoje uzore. Urađen je u savršenom duborezu, nadahnut umetnickcim pravcem secesijom, odnosno belgijskom školom Art Nuova, i od 1995. je zaštićeno kulturno dobro.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga