Građani uklonili portret Ratka Mladića

Prekrečeni su grafiti sa porukama mržnje i portret Ratka Mladića

27. nov 2011

Nekoliko stotina građana Novog Sada, predvođeni funkcionerima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Srpskog porkreta obnove (SPO) prekrečili su danas grafite mržnje koji su se nalazili na fasadama zgrada u blizini Policijske uprave Novi Sad.

Među prekrečenim grafitima bile su i poruke mržnje upućene sarajevskom pevaču Dinu Merlinu, a uklonjen je i portret haškog optuženika Ratka Mladića, pored kojeg su pripadnici ekstremističkog pokreta „Naši“ nedavno zapalili zasteve Bosne i Hercegovine i Turske.

Predsednik LSV Nenad Čanak rekao je novinarima da su ovakvi grafiti „šramota za Novi Sad i ako se građani ne pobune i ne organizuju da pokažu da ne pristaju, onda ne zna ko to treba da uradi“.

„Ovakve akcije trebaju postati jedan oblik građanske svesti koja se buni protiv zagađenja rođene sredine, jer ja to drugačije ne mogu da protumačim“, rekao je Čanak.

On je podsetio da je Novi Sad, kada je dobijao status grada, već imao tri imena: Neoplanta, Ujvidek i Nojzac (Neusac), što znači da je Novi Sad već svojim imenom dokazao da tu žive različiti ljudi sa istim motivom, da žive u dobrom i mudrom gradu.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović rekao je da je cilj kampanje „Prekrečimo novosadsku mržnju“ da se ne dozvoli bilo kakav oblik mržnje i netrpeljivosti na ulicama grada Novog Sada.

„Želimo da poručimo svima koji pišu ovakve grafite i prete našim sugrađanima da to više ne mogu rade i da mi ne želimo da prihvatimo ovakav društveni model ponašanja“, rekao je Jovanović.

Dodao je da je Novi Sad zasnovan na drugim vrednostima, kao što su vrednosti suživota, tolerancije i razmuvenaju različitosti.

„Mi ne možemo da dozvolimo da se ovako nešto širi Novim Sadom, da se bilo kome preti i na bilo koji način širi mržnja u gradu“, rekao je Jovanović.

Načelnik novosadske policije Stevan Krstić je rekao da se odazvao kao građanin koji želi da izrazi svoj način razmišljanja i stav protiv svakog oblika nasilja, bez obzira na koji način je ono počinjeno.

„Ne samo kao policajac, već pre svega kao čovek sam protiv svakog oblika nasilja, a ovakve akcije su dobar način da razvijamo duh tolerancije, po čemu je Novi Sad uvek bio i biće prepoznatljiv“, rekao je Krstić.

Član Predsedništva SPO Milan Đukić izjavio je da mu je drago da su Novosađani danas bili u prilici da zajedno pokažu građansku svest da ne pristaju na poruke nasilja.

„Jedno je kada neko grafitima prikazuje svoj muzički ukus, što smo radili svi tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, a onda su, nažalost, došli grafiti i poruke mržnje. Drago mi je da smo jednu od njih danas prekrečili“, rekao je Đukić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga