- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Građani traže da se Novi Sad očisti od predizbornih plakata

Neformalna inicijativa građana pod nazivom “Odlep” iz Novog Sada pokrenula je putem društvenih mreža akciju za uklanjanje predizbornih plakata sa neprimerenih mesta na ulicama ovog grada i pozvala odgovorne da se pozabave ovim problemom.

Kako je za Autonomiju rekao Željko, jedan od pokretača akcije, Novi Sad je “preplavljen” predizbornim plakatima, koji su lepljeni na saobraćajne znake, telefonske govornice, bandere, pa čak i na vrata crkava i table sa imenima ulica.

On je rekao da inicijativa nije deo projekta, da nema budžet, već da je pokrenula građane koji su frustrirani izgledom grada, te da je za dva dana njih 5.000 pogledalo stranicu inicijative na internetu i priključilo se akciji.

“Postoji obaveza za sva pravna lica pa tako i za političke partije, da uklone propagandne materijale sa mesta koja nisu za to predviđena. Mi smo se organizovali i poslali zahtev Komunalnoj inspekciji da nam kažu koji rok stranke imaju za to, kao i da li su podneli prekršajne prijave protiv onih koji to nisu učinili”, kazao je Željko.

Dodao je da dalje akcije zavise od odgovra Komunalne inspekcije, ali da će, ukoliko problem ne bude rešen, inicijativa pozvati građane da izvrše pritisak na odgovorne i sami podnesu prekršajne prijave.

“Pripremićemo formular putem kojeg će građani lako moći da podnesu prijave i zahtevaju formalnim putem da se grad konačno očisti. Ovo je naša postizborna kampanja”, kazao je Željko.

“Odlep” je šaljivom kampanjom privukao veliku pažnju građana Novog Sada, koji na Fejsbuk (Facebook) stranici inicijative svakodnevno objavljuju fotografije mesta sa nepropisno zalepljenim predizbornim materijalom.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!