Građani Stare Pazove protiv gradnje postrojenja za otpad

Zbor građana biće organizovan u subotu, 1. marta

27. feb 2014

Građani Stare Pazove, okupljeni oko neformalnog udruženja “Za zdravu opštinu Stara Pazova”, protestovaće u subotu 1. marta protiv izgradnje postrojenja za preradu industrijskog otpada, koje bi trebalo da bude izgrađeno na lokaciji sadašnje opštinske deponije smeća.

Reč je o investiciji од 35 miliona evra, a projekat bi trebalo da bude sproveden u saradnji sa Evropskom komisijom za razvoj, za koji su saglasnost dali i Pokrajinski sekretarijat i Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije.

Kako su iz neformalnog udruženja naveli, građani smatraju da ovakvo postrojenje ne bi trebalo da se gradi na poljoprivrednom zemljištu i u blizini naseljenog mesta (3.5 km), te su sazvali “zbor građana”, kako bi svoje interese zastupali pred nadležnima.

Udruženje je navelo i da je nekoliko opština u Srbiji već odbilo ta takvo postrojenje bude sagrađeno u njihovoj blizini (Ćićevac, Pančevo, Subotica, Šabac, Kovačica), zbog opasnosti po zdravlje i poljoprivredu.

Predstavnica udruženja Stanislava Babin rekla je agenciji Beta da je inicijativa naišla na veliko omalovažavanje od strane lokalne samouprave, koja smatra da su protesti deo predizborne kampanje, i apelovala da udruženje nema političku pozadinu.

“Oštro se protivimo politizaciji naše borbe za očuvanje životne sredine. Kada su građani prepoznali problem koji će im ugroziti kvalitet života, organizovali su se spontano, politički i nacionalno neutralni”, kazala je Babin.

Dodala je da je udruženje ranije učestvovalo na javnoj prezentaciji tog projekta, na kojoj je postavljeno pitanje da li će poljoprivrednici iz okoline budućeg postrojenja moći da dobiju sertifikat za organsku hranu koju proizvode.

“Odgovore nismo dobili, lokalni mediji nas ignorišu, a aktivisti udruženja doživljavaju pritiske”, kazala je Babin.

Zbor građana biće organizovan u subotu, 1. marta sa početkom u 16 časova, kada će građani uputiti zahtev opštini da obustavi sprovođenje odluke i projekat izgradnje postrojenja.

Sa zbora će poručiti da postrojenje može biti sagrađeno u neseljenom kraju i na manje kvalitetnom zemljištu, navodeći primer Dortmunda koji je doživeo ekološku katastrofu zbog izlivanja štetnih materija iz istog postrojenja.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga