Građani Srbije homofobični

Više od polovine građana Srbije, oko 56 odsto, smatra da je homoseksualnost opasna po društvo, a oko pet odsto stanovništva je spremno i da primeni nasilje nad istopolno orijentisanim osobama

02. jul 2010

Više od polovine građana Srbije, oko 56 odsto, smatra da je homoseksualnost opasna po društvo, a oko pet odsto stanovništva je spremno i da primeni nasilje nad istopolno orijentisanim osobama, rezultat je danas predstavljenog istraživanja.
Istraživanje su sproveli Gej strejt alijansa i Centar za slobodne izbore i demokratiju tokom marta 2010. godine, na reprezentativnom uzorku od 1.405 ispitanika.
Istraživanje je pokazalo da je oko 20 odsto građana Srbije spremno da podrži ili opravda nasilje nad istopolno orijentisanim ososbama.
Dve trećine anketiranih, 67 odsto, smatra da je homoseksualnost bolest, što je za tri odsto manje nego u istraživanju pre dve godine.
Oko 52 odsto građana smatra da su „homoseksualci isti ljudi kao i svi mi“, dok je pre dve godine taj stav imalo 38 odsto građana.
Više od polovine stanovništva, 53 odsto smatra da država treba da radi na suzbijanju homoseksualizma, a 38 odsto misli da je homoseksualnost zapadna izmišljotina kojom se želi uništiti porodica i srpska tradicija.
Broj građana koji smatra da je crkva u pravu što osuđuju homoseksualnost povećao se u protekle dve godine sa 60 na 64 odšto.
Prema rečima vršioca dužnosti predsednika Gej strejt alijanse Lazara Pavlovića ohrabrujuće je to što je sve više pripadnika lezbejske, gej i transeksualne populacije (LGBT) spremno da iznese svoju polnu orijentaciju i što su pripadnici te populcije sve vidljiviji u medijima.
„Drzava ima odgovornost da bude podrška sistematski i strateški da se bavi izjednačavanjem prava LGBT ososba“, poručio je Pavlović.
Ambasadori Nemečake i Holandije u Srbiji Volfram Mas i Jon van Dartel ukazali su da je nivo ostvarenosti prava gej i lezbejske populacije u Srbiji važan i u procesu evropskih integracija.
„Evropske integracije nisu samo ekonomki boljitak i slobodna putovanja već i poštovanje prava i jednakosti svih građana“, poručio je van Dertel i dodao da je Srbija protekih godina učinila značajne popmake u unapređenju položaja LGBT populacije, ali da je potrebno još dosta napora.
Nemački ambašador poručio je da u tolerantnom i otvorenom društvu nema mesta za bilo kakve strahove kod gej i lezbisjke polpulacije.
„Srbija je usvojila dokumenta koja omogućavaju zaštitu prava istopolno orijentisane populacije, ali je potrebno raditi na njohovoj što efikasnijoj primeni“, naveo je Mas.
Programski direktor Cesida Đorđe Vuković ocenio je da je ostvaren pomak u odnosu stanovništva Srbije u odnosu na istopolno orijentisanu populaciju.
„Stavovi iz negativnog prelaze prema neutralnim formama, što je možda i maksimum koji možemo očekivati“, zaključio je Vuković.
Govoreći o iskustvima gej i lezbejske populacije na radnom mestu izvršna direktorka Gej strejt alijanse Mirjana Bogdanović navela je dva primera.
„Poslodavac je otpustio zaposlenu lezbijku zbog toda što mu ’gleda ženu’, dok su jednom homosekcualcu bili namenjeni isključivo žensli poslovi poput kuvanja kafe“ , navela je ona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga