Građani se žale da ih stranački aktivisti uznemiravaju

Korišćenje biračkih spiskova i drugih ličnih podataka u kampanji je krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine

22. mar 2017

Građani nemaju nikakvu obavezu da stranačke aktiviste primaju u svoj dom i odgovaraju na njihova pitanja, već to zavisi isključivo od njihove volje, poručio je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kojem se obraćaju građani koji u posetama stranačkih aktivista vide kršenje privatnosti.

„Zabrinutost građana posebno je izražena u pogledu mogućnosti da stranački aktivisti, sprovodeći kampanju ‘od vrata do vrata’, ali i kroz elektronsku komunikaciju, zloupotrebljavaju različite lične podatke“, navodi se u saopštenju.

Poverenik podseća da je više puta upozoravao i nadležne i javnost da razne aktivnosti političkih stranaka mnogi građani doživljavaju kao uznemiravanje i ugrožavanje privatnosti i dodaje da nema zakonskih odredbi koje bi ih štitile od uznemiravanja od strane stranačkih aktivista.

Poverenik je upozoravao da je to pitanje vredno pažnje nadležnih, i da bi oni morali da ocene da li za održavanje ovakve razlike postoje opravdanja, navodi se u saopštenju.

„Što se tiče sumnji da stranački aktivisti koriste zvanične biračke spiskove, ili druge lične podatke koji ne bi smeli da im budu dostupni, Poverenik je više puta naglašavao da je to krivično delo za čiji najteži oblik, kada ga izvrši službeno lice, je zaprećena kazna zatvora do tri godine“, ističe Poverenik.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga