Građani: Policija u Srbiji velikoj meri korumpirana

Građani smatraju da je saobraćajna policija najkorumpiranija

01. sep 2016

Da je korupcija rasprostranjena u policiji smatra 72 odsto građana u Srbiji, dok 54 odsto ima poverenja u policiju, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Aurelija Đan iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kazala je da građani smatraju da je saobraćajna policija najkorumpiranija, i to najverovnije zbog toga što imaju najviše kontakta sa njom.

„Sledeće godine ćemo dublje ispitivati korupciju, ali teorija je da su građani prihvatli korupciju kao deo života, jer nema pomaka u borbi proti nje“, rekla je Đan.

Ona je dodala i da ispitanici smatraju da je Agencija za borbu protiv krupcije najvažnija karika u borbi protiv korupcije, dok 17 odsto anketiranih smatra da su za to presudni „politička volja“ ministra unutrašnjih poslova i unutrašnja kontrola policije.

„Građani su spremni da prijave korupciju, ali ne i da ostavljaju lične podatke“, rekla je Đan.

Istraživanje je pokazalo visoku percepciju politizacije policije: 21 odsto ispitanika smatra da policija štiti interese političkih partija, 13 odsto da štiti interese Vlade i 13 odsto smatra da štiti interese ljudi u vrhu policije, dok 37 odsto smatra da je policija servis građana.

Tokom istraživanja prvi put registrovana je rodna percepcija koja je pokazala da građani smatraju da su policajke lepe, šarmantne, ljubazne i profesionalne, a da su policajci korumpirani, hrabri i smeli.

Kada se radi o regionu, podaci su veoma slični, pokazalo je istraživanje obavljeno u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori.

Pravnica Centra Sofija Mandić rekla je da je međutim ima razlike u stavu prema zdravstvu, pravosuđu, tužilaštvu, u koje građani imaju poverenje.

Iako nije bilo u fokusu istraživanja, anketa je pokazala da građani imaju najviše poverenja u obrazovni sistem, a da su zdravstvo, sudstvo i tužilaštvo najkorumpiraniji.

Najmanje poverenja građani imaju u tržišnu inspekciju, sudstvo, Skupštinu, carinu, ali i u medije koje su označili i kao krumpirane.

Istraživanje je obavljeno u aprilu 2016. na uzorku od 1.000 ispitanika u celoj Srbiji i Kosovu, u okviru regionalnog istraživanja „Puls integriteta i poverenja policija na Zapadnom Balkanu“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga