- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Građani nisu dozvolili marš Pegide u Malmeu

Tridesetak osoba koje su se u ponedjeljak navečer, na poziv protuislamističkog pokreta Pegida prvi put okupile u švedskom Malmeu, našlo se sučelice s više od 3.000 sudionika skupa protiv rasizma, prenijeli su švedski mediji.

U vrijeme planiranog početka skupa televizije su pokazivale prostor okružen ogradom i velikim brojem policajaca na glavnom trgu u središtu grada, na kojemu su se okupili pristaše Pegide, oko kojih se okupio velik broj ljudi koji su im zviždali.

Manje od 10 osoba ušlo je na taj prostor noseći švedske zastave.

Drugi prosvjednici koji su podupirali Pegidu bili su na drugome mjestu.

Malme, treći po veličini grad u Švedskoj, kulturno je najšarolikiji u zemlji i ima veliku muslimansku zajednicu, koja se neprestano, širi zbog dolaska izbjeglica iz Sirije.

Malme sklon ljevici

Velik broj antirasista bio je očekivan u tom gradu tradicionalno sklonom ljevici.

Okupilo se više od 3.000 ljudi, što je sto puta više nego pristaša Pegide, rekao je glasnogovornik policije u Malmeu Lars Foerstell agenciji AFP.

„Potpora je još i veća“, rekao je organizator antirasističkog skupa Henrik Roennquist na javnoj televiziji SVT.

Nije dobio odobrenje za mimohod kroz grad, jer se policija bojala izgreda.

Pegida (njemačka kratica za Europski domoljubi protiv islamizacije Zapada) nikla je iz prosvjeda koji su 20. listopada počeli u njemačkom Dresdenu i sve su se više širili, tako da su 12. siječnja, nakon napada u Parizu, okupili gotovo 25.000 ljudi.

Premda se pokret preselio u druge dijelove Europe, odziv na njegove skupove u Njemačkoj je oslabio nakon ostavke njegova osnivača Lutza Bachmanna, pošto je u novinama objavljena njegova fotografija na kojoj je prikazan kao Adolf Hitler, a potom i odlaska nekoliko čelnika pokreta.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!