Građani na straži: Proverite da li ste upisani u spiskove

"Atak na slobodne i poštene izbore je postao neskriven i masovan"

07. mar 2017

Posmatračka misija „Građani na straži“ (CRTA) danas je pozvala građane da provere da li su upisani u biračke spiskove za predstojeće predsedničke izbore u Srbiji, kao i da prijave sve nepravilnosti koje primete u izbornom procesu.

„Građani na straži“ pratiće sprovođenje predsedničkih izbora zakazanih za 2. april, a šef te pomatračke misije Raša Nedeljkov pozvao je građane da što pre provere da li su u biračkom spisku, jer su rokovi za to veoma kratki.

On je na panel diskusiji održanoj u beogradskom Medija centru podsetio da se birački spiskovi zaključuju 29. marta, do 17. marta je moguće intervenisati u lokalnim samoupravama, a nakon toga su ispravke moguće jedino u Ministarsvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

„Ne postoji nadzor ažuriranja biračkih spiskova“, ukazao je Nedeljkov i podsetio da je veliki broj građana pred parlamentarne izbore održane prošle godine prijavio da je dobio pozive za glasanje sa adresama na kojima nikada nisu bili prijavljeni. Taj slučaj još uvek nema epilog.

On je kazao da građani već prijavljuju pojedine nepravilnosti, pa se proverava i navod da su u kolima koja su vlasništvo opštine Zemun zatečeni flajeri jednog predsedničkog kandidata.

Kao pozitivan pomak u odnosu na prošle izbore 2016. godine, Nedeljkov je naveo to što na jednom biračkom mestu ista organizacija sada može da ima dva posmatrača.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić ocenila je da je „atak na slobodne i poštene izbore postao neskriven i masovan“.

Ona je dala nisku ocenu za izborne propise i pravila, jer su, kako je navela, pojedine odredbe potencijalno koruptivne ili se „nakaradno primenjuju“.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati ukazao je da se nedovoljno pažnje posvećuje problemu „funkcionerske kampanje“, u kojoj se koriste javna sredstva i javni automobili.

„Nije baš svetla slika predizborne kampanje“, kazao je Goati.

(Beta, karikatura: Stups)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga