Građani, kupite mi auto!

Vojvođanski funkcioneri preferiraju škode

27. avg 2014

Gradovi i opštine u Vojvodini potrošili su u poslednjih godinu dana na kupovinu službenih automobila preko 62 miliona dinara.

Među gradovima koji se izdvajaju po utrošenim sredstvima je Novi Sad, čija su javna preduzeća za ovu namenu ugovorila oko 17 miliona dinara.

Jedan od najzanimljivijih primera je novosadsko JKP Put, koje je u prehodne tri godine bilo u blokadi 191 dan, a u novu blokadu računa ušlo je 25. avgusta.

Novi SadIznos dugovanja ovog preduzeća iznosi 12 miliona dinara, ali to nije sprečilo njegov menadžment da početkom ove godine sklopi sa firmom iz Veternika ugovor za nabavku putničkih automobila u vrednosti od skoro 10 miliona dinara.

Samo 11 dana nakon sklapanja ovog ugovora, račun JKP Put bio je blokiran na deset dana.

Pored ovog javnog preduzeća, u proteklih godinu dana ugovore za kupovinu putničkih automobila sklopili su i JGSP Novi Sad, gradska Tržnica i Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Stara Pazova: Daj mi sedam

Odmah iza Novog Sada po visini ugovorene kupovine putničkih automobila je Stara Pazova, koja je za ove namene ugovorila nešto više od 12 miliona dinara.

Među nabavkama se izdvaja ona koju je raspisala opštinska uprava Stare Pazove za kupovinu sedam putničkih automobila.

Ugovor za ovu nabavku sklopljen je krajem prošle godine sa istom firmom iz Veternika, sa kojom je ugovor sklopio i novosadski JKP Put, a njegova vrednost iznosi skoro sedam miliona dinara.

Pored opštinske uprave, ugovor za kupovinu službenih automobila sklopila je i lokalna Stambena agencija, koja je u oktobru prošle godine ugovorila kupovinu dva putnička automobila „za potrebe zaposlenih“ u vrednosti od od 2,2 miliona dinara.

Kupovinu službenih vozila u Staroj Pazovi u poslednjih godinu dana ugovorili su i Centar za socijalni rad i JKP Čistoća.

I Sremska Mitrovica u korak

Lokalna samouprava Sremske Mitrovice ugovorila je u poslednjih godinu dana nešto preko 9 miliona dinara za nabavku službenih automobila.

U nabavci prednjači gradonačelnik Sremske Mitrovice, koji je u maju ove godine ugovorio za automobile i opremu 2,5 miliona dinara.

Mesec dana kasnije, automobile je ugovorio i sremskomitrovački JP Srem gas, a vrednost ove nabavke je 2,2 miliona dinara.

Putničke automobile su, pored njih, ugovorili i JKP Komunalije i Agencija za ruralni razvoj.

I lokalno JKP Toplifikacija ugovorilo je nabavku jednog putničkog automobila u vrednosti od 1,1 milion dinara. U pitanju je automobil marke Doker Ambiance.

Škode volimo

Vršačka opštinska uprava obavestila je javnost pre par nedelja da je, u okviru projekta „Gloss“, kupljena Dacia Duster, koja će se koristiti za brojne projektne aktivnosti na terenu.

VrsacMeđutim, ono što vršački čelnici nisu javno saopštili jeste ugovorena kupovina nove Škode.

Ugovor za ovu nabavku sklopljen je u aprilu ove godine sa (onom) firmom iz Veternika, a vrednost posla je 25,9 hiljada evra.

U pitanju je nabavka nove Škode Superb Ambition Business 2,0 TDI putem finansijskog lizinga.

Pored opštinske uprave, i vršačka biblioteka je u prethodnih godinu dana ugovorila nabavku službenog vozila u vrednosti od 1,1 milion dinara.

Škode preferiraju i u subotičkom međuopštinskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture. U ovoj ustanovi su krajem prošle godine ugovorili kupovinu putničkog automobila na lizing u vrednosti od 10,5 hiljada evra.

SuboticaPrecizira se da se radi o Škodi Rapid Active, čija je godina proizvodnje 2013.

 

I u subotičkom doo Regionalna deponija vole škode. Menadžment ovog preduzeća je krajem prošle godine ugovorio kupovinu novih putničkih automobila marke škoda  oktavia „ili odgovarajuće“.
Vrednost ugovorenog posla je 15,6 hiljada evra.

KulaPrecizna je bila i opština Kula, koja je u novembru prošle godine sklopila ugovore u vrednosti od 1,8 miliona dinara. U pitanju su dve Škode Fabije Ambition za potrebe opštinske uprave.

U bojama kapućina

Bizarnost ugovaranja detalja možda najbolje se vidi na primeru Zrenjanina.
Centar za socijalni rad u ovom gradu ugovorio je kupovinu novog Fijata 500L za 1,2 miliona dinara.

ZrenjaninSa tri zadnja sedišta sa naslonom za glavu. Zadnjim naslonom za ruku. I retrovizorima u boji karoserije.

U „kapućino pasteln“ boji.

U proteklih godinu dana službene automobile ugovorile su i opštinske uprave Ade, Sente i Bačke Palanke, i to u vrednosti od 1,4 do 2,4 miliona dinara.

Za njima nisu zaostajala ni javna preduzeća u vojvođanskim gradovima i opštinama, pa su tako u prethodnih godinu dana ponavljanje svojih voznih parkova ugovorili i Istorijski arhiv u Senti, JKP Prostor u Somboru, JKP Pančevo, JKP Graditelj iz Srbobrana, kikindska Toplana.

Većina lokalnih samouprava su u ovom periodu raspisale i javne nabave za kupovinu automobila za svoje poljočuvarske službe, a nekoliko njih je kupilo automobile i za lokalne policijske uprave.

Putničke automobile su nabavljali i lokalni domovi zdravlja, a tek jedan dom  zdravlja kupio je, pored putničkih, i sanitetska vozila.

Ni poplave nisu prepreka

Da ni aktuelna situacija ne sprečava lokalne funkcionere da kupuju službene automobile govori i primer iz Obrenovca, gde još uvek traje obnova uništene imovine građana koji su ostali bez krovova nad glavom.

Međutim, opštinska uprava nabavila je početkom ovog meseca novu škodu.

Predsednik ove opštine Miroslav Čučković rekao je novinarima da ne vidi ništa sporno u ovoj nabavci.

On je dodao da je pored škode kupljen i jedan fića, a da je reč o istim markama automobila koji su stradali u poplavama, te su i ista nova dva vozila kupljena od sredstava koja su stigla od kasko osiguranja.

Žana Majski

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga