Građani Kovačice protestuju zbog fabrike otpada

Jedina zdrava grana za koju su građani opštine Kovačica mogli da se uhvate je poljoprivreda, a izgradnjom ove trovačnice, u prečniku od 50 kilometara od fabrike Evropska unija neće želeti da kupi nijedan proizvod. Zatrovaće sve oranice južnog Banata

04. feb 2013

Nekoliko stotina građana opštine Kovačica izrazilo je u sredu na protestnom skupu ispred zgrade opštine ogorčenje zbog namere da se u blizini toga mesta gradi fabrika za preradu opasnog otpada firme Junirisk.

Oni su agenciji Beta kazali da je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine 27. decembra izdao građevinsku dozvolu firmi Junirisk za gradnju sporne fabrike, protiv koje je do sada organizovano više protesta.

Građani su optužili Vladu Vojvodine da je na taj način izvršila „atak na nacionalne manjine“, pošto su dva slovačka, jedno mađarsko i jedno rumunsko naseljeno mesto u neposrednoj blizini fabrike.

Ocenili su da će izgradnjom fabrike otpada Kovačica biti „sahranjena“, jer je od 2000. godine do danas bez posla ostalo 5.500 radnika, zatvoren je kvalitetan mlin fabrike stočne hrane, uništena poljoprivredna preduzeća, drvna industrija, industrija obuće građevinska preduzeća.

„Jedina zdrava grana za koju su građani opštine Kovačica mogli da se uhvate je poljoprivreda, a izgradnjom ove trovačnice, u prečniku od 50 kilometara od fabrike Evropska unija neće želeti da kupi nijedan proizvod. Zatrovaće sve oranice južnog Banata“, kazali su građani Kovačice.

Oni su Vladi Srbije poručili ili da spreči otvaranje fabrike otpada ili da otvori onkološki institut u blizini Kovačice, gde će naučinci moći u velikom broju da ispituju obolelel od karcinoma.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga