- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Građani Hrvatske krizi ne vide kraj

Hrvatski građani u velikoj su većini, njih 84 posto, zabrinuti zbog krize za koju smatraju da će trajati još najmanje tri godine ili duže, a najviše ih pogađa rast nezaposlenosti za koju većina, 80 posto, misli da će i dalje rasti.

Uz nezaposlenost, dvije trećine građana pogađa ekonomska nestabilnost, dok ih 47 posto zabrinjava mogućnost gubitka posla, pokazuje istraživanje koje je u julu na uzorku od 1.000 ispitanika starijih od 15 godina proveo Centar za istraživanje GfK-a.

Ispitanike također zabrinjava pad životnog standarda (njih 38 posto), rast cijena i inflacija (36 posto), neefikasna vlada (28 posto), ali i sektor zdravstva (17 posto) te kriminal i korupcija (15 posto).

Najmanje su zabrinuti zagađenjem okoliša, kvalitetom i politikom obrazovanja te mogućnošću građanskih nemira i terorizma.

Trenutnom finansijskom situacijom zadovoljno je 20 posto građana, ali ih je izrazito nezadovoljnih znatno više, 56 posto, te ih čak 69 posto najavljuje da će se u idućih godinu dana manje zaduživati po bilo kojoj osnovi.

Smanjeni troškovi

U istraživanju je svega 18 posto ispitanika navelo da ne osjeća posljedice krize, dok je među ostalima najviše onih, 56 posto, koji su zbog toga smanjili troškove za sve oblike razonode i zabave.

Slijedi ih 55 posto koji su smanjili troškove odjeće i obuće, a njih 31 posto troškove za hranu i higijenu.

Oko 28 posto domaćinstava navelo je da ima negativne posljedice zbog smanjenja ili kašnjenja plate nekog od ukućana, a u četiri posto domaćinstava ne mogu više otplaćivati kredite.

Samo 14 posto građana smatra da će Hrvatska u idućih godinu dana izaći iz krize, a među 65 posto ispitanika koji vjeruju da će se kriza u Hrvatskoj nastaviti i nakon tri godine najpesimističniji su u Slavoniji, Lici, Banovini i Kordunu (71 posto), dok je takvih najmanje u Zagrebu (48 posto).

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!