Građani Gvineje optužuju strance za ebolu

Broj umrlih od ebole u Gvineji porastao na 86, a inficirane su 134 osobe

06. apr 2014

Nezadovoljni građani optužili su organizaciju „Ljekari bez granica“ da je donijela ebolu u tu zemlju, u kojoj ona nikada ranije nije zabilježena, a nakon što se broj umrlih od te bolesti povećao na 86.

Također, jedna grupa građana napala je centar u kojem su smješteni oboljeli, pa je međunarodni tim ljekara i stručnjaka evakuiran. Strane kompanije koje se bave rudarstvom, zatvorile su prije nekoliko dana svoje operacije u Gvineji, saopćili su zvaničnici.

Iz Vlade Gvineje saopćeno je da su prijavljena četiri nova slučaja oboljelih u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj inficiranih ovom smrtonosnom bolešću porastao na 134, prenio je Reuters.

Smrtonosna bolest

Iz organizacije „Ljekari bez granica“ upozorava se da Gvineji prijeti do sada nezabilježena epidemija ebole.

Ta bolest, inače, ima stopu smrtnosti od 90 procenata, a slučajevi oboljelih registrirani su i u susjednoj Liberiji, Sijera Leoneu i Gambiji, podsjeća Reuters.

Virus ebole prenosi se direktnim doticajem s krvlju, tjelesnim tekućinama i tkivom živog ili mrtvog čovjeka ili životinje.

Otkad je prvi put primjećena 1976. godine u Kongu, od te zarazne i smrtonosne bolesti umrlo je gotovo 1.600 ljudi, ali je ebola sada postala fatalna i na zapadu Afrike.

Za sada nema lijeka ili cjepiva protiv te bolesti.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga