Grad se žali na presudu u slučaju ATP Vojvodina

Novosadsko pravobranilaštvo žaliće se na presudu Privrednog suda kojom je Grad dužan da obešteti sa 1,3 milijardi dinara Autotransportno preduzeće "Vojvodina"

10. maj 2012

Gradsko javno pravobranilaštvo u Novom Sadu žaliće se na presudu novosadskog Privrednog suda kojom je Grad Novi Sad dužan da obešteti sa 1,3 milijardi dinara Autotransportno preduzeće „Vojvodina“ (ATP), u sporu oko izgradnje nove međumesne autobuske stanice.

Presuda obavezuje Grad da obeštećenje isplati s kamatom, kao i dva miliona troškova parničnog postupka koje su imali ATP „Vojvodina“ i većinski vlasnik Ilija Dević pre odlaska preduzeća u stečaj.

Iz pravobranilaštva je danas najavljeno da će Grad uložiti žalbu na navedenu presudu u zakonskom roku od osam dana Privrednom apelacionom sudu u Beogradu zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava.

Uz podsećanje da će presuda Privrednog apelacionog suda biti pravosnažna, s obzirom na to da taj sud po drugi put rešava u ovom slučaju, Javno pravobranilaštavo je navelo da je nekadašnji Trgovinski sud u Novom Sadu aprila 2009. odbio tužbeni zahtev ATP Vojvodina za naknadu štete.

U ovom slučaju konačnu odluku po osnovu vanrednih pravnih lekova doneće Vrhovni kasacioni sud Srbije.

Gradsko javno pravobranilaštvo je saopštilo da će u oba slučaja preduzeti sve pravne radnje i pravna sredstva, radi zaštite imovinskih prava i interesa Grada Novog Sada.

U obrazloženju juče objavljene presude Privrednog suda u Novom Sadu se navodi da se Grad prilikom sklapanja ugovora s Ilijom Devićem pozvao na tadašnji Generalni plan, kojim je predviđeno da sadašnja Međumesna autobuska stanica treba da postane prigradska, a da će se nova graditi na placu ATP “Vojvodina“.

Pošto se to nije dogodilo, sud je procenio da Grad nije ispunio svoju ugovornu obavezu, zbog čega je obavezan da nadoknadi štetu.

Ugovor o izgradnji nove stanice, Ilija Dević i tadašnja gradonačelnica Maja Gojković, potpisali su 2006. godine, a prvi spor Dević je pokrenuo godinu dana kasnije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga