Grad se konačno odlučio za pomoć migrantima

Ljudi dobili vodu za piće i kupanje

07. jula 2015

Lokalna samouprava konačno se odlučila da pomogne migrantima, tako što je u Ciglanu na Senćanskom putu danas uputila cisterne s pitkom i tehničkom vodom. Kako je tim povodom rekao član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja Milimir Vujadinović pedesetak migranata, koliko se danas nalazilo u Ciglani, dobilo je hiljadu litara vode za piće i hiljadu 300 litara za održavanje lične higijene.

„To je neki minimum koji možemo da učinimo u danima kada temperature idu iznad 35 stepeni. Mi ćemo u kontinuitetu nastaviti ovaj vid pomoći i u julu i u avgustu, a ‘Vodovod’ će redovno da radi kontrolu vode, naročito one koja je za piće, kako bismo izbegli nedostatak vode, ili, ne daj, Bože, neku epidemiju“, rekao je Vujadinović.

On je dodao da će lokalna samouprava, osim u Ciglanu, dostavljati vodu i na druge lokacije gde se migranti okupljaju u većem broju kao što je Palić. Iako, kako kaže, prema podacima Komesarijata za izbeglice, u Suboticu svakodnevno dolazi između 100 i 200 novih migranata, za sada nije bilo nikakvih bezbednosnih problema. Ističući da među migrantima ima ne mali broj obrazovanih i visokoobrazovanih ljudi, on je rekao da se migranti u Subotici kratko zadržavaju i da ne prave nikakve probleme. Ne precizirajući na koji način, Vujadinović je rekao i da će Grad, u saradnji sa Vladom i Komesarijatom za izbeglice, raditi na zbrinjavanju migranata, jer je, kako je naveo, „ovo problem koji tek počinje“.

Iako je i sam danas bio u Ciglani, gradonačelnik Jenő Maglai nije se obratio novinarima u vezi sa problematikom migranata.

Inače, po rečima Tibora Varge iz Istočnoevropske misije migrantima je u proseku dnevno potrebno oko 200 litara pijaće vode.

(Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga