Grad podnosi prijavu protiv Agencije za borbu protiv korupcije

Gradonačelnik Igor Pavlicić i članovi Gradskog veća podneće krivične prijave protiv Agencije za borbu protiv korupcije i odgovornih u njoj zbog sporne prijave koju je juče odbacilo tužilaštvo

07. feb 2012

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavlicić i članovi Gradskog veća podneće krivične prijave protiv Agencije za borbu protiv korupcije i odgovornih u njoj, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Pavličh je izjavio da su Agencija i njena direktorka Zorana Marković odgovorni za nanošenje nesagledive štete gradskim funkcionerima i kaljanje ugleda Novog Sada i svih njegovih građana u očima domaće i svetske javnosti.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu juče je odbacilo krivičnu prijavu koju je Agencija podnela protiv gradskih vlasti u Novom Sadu, kojom ih tereti da su zloupotrebama položaja naneli višemilionsku štetu Autotransportnom preduzeću (ATP) Vojvodina.

Agencija je navela da šteta naneta tokom poslednjih nekoliko godina ATP Vojvodini i većinskom vlasniku društvenog kapitala tog preduzeća Iliji Deviću iznosi „više od 100 miliona evra” zbog problema u radu nove autobuske stanice u Novom Sadu.

Pavličić je danas ponovio raniji stav da čelnici grada ne mogu da odgovaraju za dela koja je činila prethodna gradska vlast i dodao da najmanje što Zorana Marković sada može da učini je da podnese ostavku na svoju funkciju.

„Veoma važno je što je tužilaštvo odbacilo prijavu jer je time stvorena pretpostavka da Privredni sud u Novom Sadu može slodobno da sudi i nepristrasno donese odluku u procesu koji se vodi između Grada i ATP Vojvodine”, rekao je Pavličić.

Ocenio je da je „više nego jasno da se Agencija svrstala na jednu stranu u sporu i da je krivičnom prijavom htela da poruči Privrednom sudu da Grad Novi Sad nije ispunio svoje ugovorne obaveze”.

„Ovde je reč o nestručnosti i zloupotrebama položaja ljudi iz Agencije jer su tri godine radili na slučaju i potom podneli prijavu nenadležnom organu. Ili je u pitanju nestučnost ili su po sredi drugi motivi. Mi ćemo insistirati da se to utvrdi”, rekao je Pavličić.

Gradonačlenik se zapitao kako je moguće da se Agencija ne bavi onima koji su 2006. potpisali ugovor o korišćenju nove autobuske stanice sa ATP Vojvodina, nego ljudima koji na bilo koji način nisu mogli da utiču na to, jer su stupili na dužnost 2008. godine.

„Bez tendera ili javnog poziva tadašnja gradonačelnica (Maja Gojković) potpisala je ugovor sa ATP Vojvodina, a Agencija se time nije ni bavila, već nama koji štitimo interese grada”, rekao je Pavličić.

Ocenio je da je ovo prvi put u istoriji Srbije da državni organ podnosi prijavu protiv gradonačelnika i svih 12 članova Gradskog veća, kao organizovane kriminalne grupe.

„Zbog velike štete koja je svakom od nas naneta tužićemo Agenciju i odgovorne u njoj, a tužbu ćemo podneti i u ime Grada”, rekao je Pavličić i dodao da će, nakon što dobiju kompletne podatke o slučaju, pokrenuti i sve druge sudske postupke.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga