Grad iz pijeska za milijardu dolara

U SAD se pravi grad vrijedan milijardu dolara za razvoj novih tehnologija u kojem niko neće živjeti

07. okt 2015

U sušnim ravnicama na jugu pustinje Novog Meksika uskoro će se uzdići grad iz pijeska, čija izgradnja bi trebala koštati milijardu dolara.

Grad, planiran za populaciju od 35.000 osoba, činit će savremeni poslovni distrikt u samom centru i porodične kuće u predgrađu, a sadržavat će i parkove, tržne centre i crkvu, prenosi Anadolija.

Zanimljivo je, kako navodi CNN, da niko nikada ovaj grad neće zvati svojim domom, jer je ljudima zabranjeno da žive u njemu.

Grad će biti izgrađen u okviru projekta pod nazivom Centar za inovacije, testiranje i evaluaciju (CITE) i predstavlja model običnog američkog grada.

Razvoj tehnologija

Međutim, ovaj grad neće biti tako običan, jer će se koristiti za razvoj nove tehnologije koja će oblikovati budućnost urbane sredine.

Šema vrijedna milijardu dolara će služiti za provođenje eksperimenata u oblasti transporta, izgradnje, komunikacije i sigurnosti.

Vizija ovog projekta je okruženje u kojem će se testirati novi proizvodi, usluge i tehnologije, ali bez uznemiravanja svakodnevnog života.

Vjeruje se da će grad privući veliki broj klijenata iz javnog i komercijalnog sektora, uključujući i vladine organizacije, akademske institucije i neke od najvećih tehnoloških kompanija.

Izgradnja grada će početi ove, a grad bi mogao biti operativan već 2018. godine.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga