Grad brani gradnju solitera, građani najavili protest

Pokret uličnih čitača iz Novog Sada pozvao je sve građane da se sutra pridruže tihom protestu

29. mar 2016

Direktor Zavoda za urbanizam Novog Sada Dušan Miladinović izjavio je danas da je jermenski spomenik, koji je uklonjen iz centra Novog Sada zbog rušenja stare zgrade i gradnje solitera, poslat na restauraciju i da će biti vraćen, ali „možda na novo mesto, pet ili deset metara udaljen od pozicije na kojoj je do sada stajao“. Pokret uličnih čitača iz Novog Sada pozvao je sve građane da im se sutra pridruže na tihom protestu protiv rušenja stare zgrade i izmeštanja spomenika u centru tog grada, zbog gradnje solitera od 13 spratova.

Kako je naveo Miladinović, restauraciju sprovode stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a mesto na kojem će stajati biće određeno u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika i Jermenskom crkvom i državom.

Rekao je da će biti obnovljeno i mesto na kojem se nekada nalazila jermenska crkva, a ornamentika na podu će biti nova i u skladu sa „jermenskim nacionalnim ornamentima koji su korišteni u crkvi“.

Na pitanje kako komentariše nezadovoljstvo građana i urbanističkih stručnjaka, koji u velikom broju negoduju zbog uklanjanja spomenika i rušenja stare zgrade Komunalne banke, Miladinović je rekao da broj nezadovoljnih nije toliko velik, kao i da se stručnjaci u većini slažu da treba napraviti nešto novo u gradu, a ne „ostavljati rupe neizgrađanih parcela“.

Dodao je da je objekat koji će biti izgrađen – u skladu sa planskim dokumentima i generalnim planom Novog Sada.

„Ovo pokreće građevinsku inicijativu u gradu i pozitivno je za grad. Za deset godina će neko reći da je ovo u redu, imaju samo ljudi možda naviku da teško prihvataju nove stvari“, rekao je on.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Miroslav Kopanja rekao je da su sve predradnje urađene u skladu sa zakonima o kulturi i kulturnim dobrima, da je sporni spomenik porodici Čenezi rasklopljen i odnet na restauraciju, pod nadzorom institucije koju vodi.

„Spomenik će biti vraćen na javnu površinu. Što se tiče zgrade Komunalne banke, ona je bila pod prethodnom zaštitom od 1991. godine, a sa investitorima je dogovoreno da se sa istim ornamentima deo zgrade vrati“, kazao je Kopanja i dodao da na gradilištu postoji i groblje koje će biti izmešteno.

Na konferenciji za novinare pored gradilišta pojavio se i više desetina građana, koji su predstavnicima institucija izrazili svoj protest, govoreći da su reljefi na Komunalnoj banci veoma vredni, i zatražili da zbog uništavanja kulturnog nasleđa gradonačelnik Novog Sada podnese ostavku.

Građani su uzvikivali „lopovi“, „bando“, „rušite nam grad“, „ubice grada“, a na pitanje da li ima još nekih pitanja povikali su „Kada planirate da srušite sledeći spomenik?“.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i konzul ambasade Jermenije Predrag Tomić, koji je kazao da „projekat koji vidi zadovoljava sve uslove, te da smatra da će to biti trajna uspomena na boravak Jermena u Novom Sadu“.

Novosađani najavili tih protest zbog gradnje zgrade u centru

parking2 novi sadPokret uličnih čitača iz Novog Sada pozvao je sve građane da se sutra pridruže tihom protestu protiv rušenja stare zgrade i izmeštanja spomenika u centru tog grada, zbog gradnje solitera od 13 spratova.

Kako je najavio ovaj neformalni pokret na svojoj Fejsbuk (Facebook) stranici, plan je da zajedno čitaju jermensku kniževnost, jer je na mestu gde se ruše objekti i gradi soliter, nekada postojala Jermenska crkva i spomenik, koji je uklonjen tokom rušenja i ne zna se šta se sa njim desilo.

„Okupljamo se da čitamo jermensku književnost na mestu nekadašnje Jermenske crkve i svega što od nje nije ostalo. Takođe ćemo baciti pogled i na mesto nekadašnje Novosadske banke i na parolu koja se vidi iza sada srušene zgrade – ono što voliš danas sačuvaj za sutra“, piše u pozivu.

Događaj će biti održan sutra u 17 časova.

Vojvođanske nevladine organizacija ranije su ocenile da rušenje zgrade Komunalne banke u centru Novog Sada zarad gradnje solitera od 13 spratova, predstavlja „urbicid i nasilje protiv kulturnog nasleđa“.

Mediji su već pisali i o sumnjivim okolnostima pod kojim je gradska vlasti naprasno unela izmene u urbanistički plan kako bi omogućila ovu „investiciju“, a na društvenoj mreži Fejsbuk izvrsni direktor prodaje Galens firme Vladimir Šojić koja ruši i gradi u centru, kometarisao je optužbe svojih sugrađana pesmom „Lajte kere Jakobsfelda“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga