Govor mržnje i nasilje predugo u sudu

Inicijativa mladih za ljudska prava apelovala je danas na državne organe da zaštite ljudska prava građana i građanki Srbije i upozorila da se slučajevi nasilja, diskriminacije i govora mržnje veoma sporo procesuiraju

31. avg 2011

U atmosferi u kojoj se fizički i verbalni napadi na LGBT populaciju pred „Paradu ponosa“ ponavljaju, a napadi na Rome nastavljaju, sudski postupci koji se odnose na izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, politički i ideološki motivisano nasilje, kao i govor mržnje, jako dugo traju, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

U istraživanju koje je u proteklom periodu sprovela Inicijativa, uočeno je da, uprkos velikom interesovanju javnosti za određene slučajeve, često se na otpočinjanje, a zatim i okončanje sudskog postupka, čeka i po nekoliko godina, a epilog postupaka koji relativno kratko traju često je u potpunosti neadekvatno odmeravanje kazni za počinioce. Kao primeri za to, u saopštenju Inicijative navode se krivični postupak za paljenje Bajrakli džamije marta 2004. godine, koji još nije okončan, postupak protiv osumnjičenih za paljenje američke ambasade, presude optuženima za izazivanje nereda na Paradi ponosa u oktobru prošle godine.

„Ovakva pasivnost i nezainteresovanost određenih državnih struktura za pronalaženje, procesuiranje i kažnavanje osoba koje ugrožavaju i krše ljudska prava građana i građanki može samo da ohrabri huligane“, poručuju iz Inicijative.

Inicijativa mladih za ljudska prava će sredinom septembra objaviti izveštaj koji je rezultat praćenja i analize procesuiranja slučajeva koji su od velikog interesa za javnost u Srbiji, a koji se tiču ugrožavanja i kršenja ljudskih prava, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija.info)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga