Gospodin evro preuzima vlast

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi odgovor na finansijsku krizu našli su u ekonomskoj vladi Evrope, na čijem bi čelu bio Belgijanac Herman Van Rompej

16. avg 2011

Bilo je to posle, za sada, poslednjeg samita za spasavanje evra. Herman Van Rompej, stalni predsednik Evropskog saveta je izjavio da je pronađen zajednički odgovor na kriznu situaciju, a nemačka kancelarka Angela Merkel je saopštila da se čini da bi on sam mogao da bude taj odgovor: „Predlažemo da Herman van Rompej preuzme vođstvo.“

Do sada je konzervativac iz Belgije bio samo stalni predsednik saveta EU. Šefovi država i vlada Evropske unije kreirali su ovu funkciju kako bi druge države, kao što su Kina ili SAD imale stalnog partnera za razgovore. Jer, 27 država članica EU se na svakih šest meseci smenjuju na mestu predsedavajuće EU – što je ranije značilo i uvek novog partnera za kontakte spolja.

Gospodin evro

Mada mnogi zlurado kažu da Van Rompej zapravo i nema šta da radi, nova funkcija bi trebalo da ga pretvori u otelotvorenje evra. Njegov zadatak će biti da pored četiri samita EU godišnje sada vodi i dva samita 17 zemalja  evro-zone. On je taj koji će činiti evropsku ekonomsku vladu, čini se, baš čovek koji uopšte ne spada u ekonomske krugove. Van Rompej nije čovek pozornice, više voli da bude u pozadini i da radi na kompromisima.

Dva dana odsutan.
Svet se promenio,
voćnjak u cvetu.

To je napisao ljubitelj Haikua, van Rompej posle jednog od svojih prvih putovanja u inostranstvo kao predsednik Saveta EU. Ali, naravno, on „ume“ i prozu. I engleski jezik. I francuski. On ispunjava sve zahteve funkcije na kojoj se nalazi i pre svega taj nepokolebljivi Evropljanin.

Ako zaista bude postao „Gospodin Evro“ to onda znači da je uspeo da potisne druga dva kandidata za tu funkciju: Hozea Manuela Baroza, predsednika Evropske komisije, koji bi rado bio na toj funkciji i Žana Kloda Junkera, koji će kao stalni šef ministara finansija evro-zone izgubiti mnogo od svoje moći. Van Rompeja to sve ne bi trebalo da spreči da radi na spasavanju evra. U svakom slučaju u njega veruju Merkel i Sarkozi.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga