Gordon: Za SAD podela Kosova neprihvatljiva

Pomoćnik državnog sekretara SAD smatra da bi pitanje Kosova trebalo da se prevaziđe i da se rešavaju praktične stvari

11. maja 2010

SAD se protive podeli Kosova koje priznaju kao suverenu i nezavisnu državu i smatraju da Beograd i Priština treba što pre da razgovaraju, ali ne o statusu već o rešavanju praktičnih problema, izjavio je danas pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon (Philip).
U intervjuu agenciji Beta Gordon je rekao da je evropska integracija Srbije i čitavog Balkana „strateški cilj administracije Baraka Obame“, ali je ocenio da će Beograd teško stići do članstva sa nerešenim pitanjem Kosova.
Gordon je rekao da bi „mišljenje Međunarodnog suda pravde kakvo god da bude, moglo da posluži kao prekretnica“ da se pitanje Kosova prevaziđe i da se rešavaju praktični problemi kako bi se poboljšali uslovi života za sve građane.
„Mislimo da su potrebni novi razgovori Srbije i Kosova o praktičnim pitanjima. Ja to ne bih nazvao pregovorima jer je Kosovo nezavisna, suverena drzava i ne može se razgovarati o njegovom statusu, ali može i mora biti napora da se reše teška praktična pitanja“ , rekao je američki zvaničnik.
Gordon, koji je zadužen za odnose sa Evropom i Evroazijom, smatra da bi Priština i Beograd trebalo da razgovaraju direktno i da nema razloga da se čeka na mišljenje Međunarodnog suda pravde.
„Razgovori bi mogli da počnu odmah jer je to koristan i neopohodan proces pošto su neka pitanja predugo blokirana. Ali, stiče se utisak da obe strane iz nekog razloga čekaju na mišljenje Međunarodnog suda pravde, pa onda neka bude tako“, naveo je.
Na pitanje da li je podela Kosova prihvatljiva za Vašington Gordon je rekao da „SAD ne podržavaju“ tu ideju jer bi to predstavljalo presedan koji bi podstakao razmišljanja o novim podelama što „nikome nije u interesu“.
„Mi priznajemo suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i zastupamo stav da unutar Kosova svim građanima, Srbima i drugim manjinama, treba da budu zagarantovana prava, uz značajan stepen autonomije, decentralizaciju kao važan princip, zaštitu verskih objekata i lokalnih zajednica, ali sve u kontekstu teritorijalnog integriteta“, rekao je Gordon.
Upitan da li bi podela Kosova bila prihvatljiva u zamenu za srpsko priznavanje nezavisnosti Kosova Gordon je rekao da „niko ne očekuje da će Srbija priznati Kosovo“ ali i da za Vašington „podela nije opcija“.
„Mi bismo voleli da Srbija prizna Kosovo, ali podela Kosova nije način na koji bi do toga trebalo da se dođe“, dodao je.
Gordon je naglasio da „teritorijalno prilagođavanje neće biti cena“ ni za članstvo Kosova u UN. „Ako postoje prepreke na tom putu to je nešto sa čime moramo da se suočimo“, dodao je.
Gordon je odbacio navode da se u Vašingtonu razmišlja o novoj reozluciji Saveta bezbednosti UN o Kosovu umesto rezolucije 1244, istakavši da je Kosovo nezavisno i da SAD ne vide razloga za „nove napore u UN“.
Američki zvaničnik koji je iz Beograda otputovao na Kosovo rekao je da ocena Međunarodnog suda pravde neće promeniti stav Vašingtona o Kosovu.
„Dobro je da se sporovi rešavaju na diplomatski način i pozivanjem na pravo, a ne silom i to je napredak za region, ali naš stav ne zavisi od savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde već od niza faktora koji su naveli SAD i na desetine drugih zemalja da priznaju Kosovo“, rekao je.
Gordon je ocenio da je evropska integracija najbolji put za čitav region jer se ulaskom „u širu zajednicu prosperiteta, vladavine prava i stabilnosti“ gubi značaj granica.
„To pokušavamo da postignemo – da pitanja granica postanu manje važna i da svi građani od toga imaju koristi“, rekao je.
Gordon je naglasio da SAD snažno podržavaju približavanje regiona Balkana EU što je i jedan od glavnih ciljeva njegove posete Beogradu, Prištini i Skoplju.
Upitan da li da će priznanje Kosova Srbiji biti postavljeno kao uslov za članstvo u EU Gordon je ocenio da će „Evropljani oklevati da prime u članstvo nekoga ko ne priznaje zemlju koju većina članica priznaje i ko ima niz sporova oko teritorija i statusa sa susedima“.
„Evropa i njeni lideri neće s puno entuzijazma prihvatiti takvu situaciju. Mislim da je prilično očigledno da će put Srbije ka članstvu u EU zahtevati da Srbija reši situaciju sa Kosovom“, rekao je.
Pomoćnik državnog sekretara SAD ponovio je da su za Srbiju vrata NATO otvorena, ali da je odluka o tome na njoj.
„Ako Srbija odluči da uđe u NATO, mi pozdravljamo taj proces, ali mi to ni od koga ne tražimo. To je otvoren proces o kojem odlučuje svaka zemlja, ne nešto što mi pokušavamo da prodamo ili nametnemo“, rekao je i ponovio da članstvo u NATO nije uslov za ulazak u EU.
Na kraju posete Beogradu gde je razgovarao sa predstavnicima državnih institucija i civilnog društva i ambasadorima zapadnih zemalja, Gordon je ocenio da se odnosi Srbije i SAD poboljšavaju i da razlike koje postoje „uglavnom oko Kosova“ ne bio trebalo da spreče njihov dalji razvoj.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga