- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Gordana Đinđić: Presuda JSO rezultat kampanje da se ubistvo Đinđića prikaže kao legitimno

Sestra ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, Gordana Đinđić Filipović ocenila je da je oslobađajuća presuda bivšim pripadnicima Jedinice za specijalne operacije (JSO) za pobunu 2001. godine rezultat kampanje koju kreiraju oni koji se trude da ubistvo premijera 2003. godine prikažu kao legalan i legitiman čin.

„Već duže vreme isti oni koji su kreirali javno mnjenje 2002. i 2003. likuju i trude se da prikažu da je Zoranovo ubistvo bio legalan i legitiman čin. Neki drugi ih svojim ćutanjem podržavaju u tome. Rezultat takve kamapnje je i presuda“, rekla je Đinđić Filipović za izdanje nedeljnika NIN od četvrtka.

Ona je nadležne i javnost pitala da li mogu da zamisle „kako bi se sada provela neka policijska jedinica koja bi svojom voljom u znak protesta vozilima i oružjem zaprečila autoput“ i da li je to moguće zamisliti u bilo kojoj civilizovanoj državi.

Đinđić Filipović je pitala i da li je moguće da su malinari blokadom puta u Prijepolju više ugrozili državu, nego JSO 2001. i zbog čega niko iz vlasti nije rekao da je to opravdano i legitimno.

Ona je još pitala da li se presudom daje pravo vojsci i policiji da kad god budu smatrale da su im ugrožena neka sindikalna prava, izvedu svoje pripadnike pod oružjem tamo gde se njima sviđa.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je bivše pripadnike JSO optužbe za organizovanje oružane pobune 2001. godine. Oslobodođeni su nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović, Mića Petraković.

Ulemek i Jovanović su osuđeni na po 40 godina zatvorske kazne zbog ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine.

Prema optužnici tužilaštva, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera, da prekinu pobunu.

Operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput 10. novembra Novi Sad-Subotica, a 12. novembra autoput kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost JSO za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora Državne bezbednosti Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem JSO, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!