Gordan Jandroković novi je šef Hrvatskog sabora

Međusobne optužbe obilježile sjednicu na kojoj je Petrov razriješen dužnosti predsjednika, te izabran Jandroković

05. maj 2017

Hrvatski sabor ima novog predsjednika – Gordana Jandrokovića iz Hrvatske demokratske zajednice.

Povjerenje mu je dalo 76 zastupnika, okupljenih oko HDZ-a. Zastupnici oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) napustili su sabornicu u trenutku glasanja.

„Zahvaljujem se na povjerenju. Nije lako, ali želim se zahvaliti na povjerenju svima. Stvoreni su uvjeti za kontinuitet rada. Očekujem da će premijer [Andrej Plenković] sukladno Ustavu nove ministre predložiti odmah nakon lokalnih izbora“, rekao je Jandroković nakon izbora.

„Novi ministri bit će predstavljeni nakon lokalnih izbora. Imamo vremena, to nije nikakva drama, institucije funkcioniraju, vlada funkcionira, ministarstva rade“, potvrdio je Plenković iz Beča.

Istodobno je nazvao Most, bivšeg HDZ-ovog partnera u vladi, najodgovornijim za krizu vlasti i poručio da je njegov cilj stabilizacija hrvatskih institucija.

„Onaj tko je odgovoran za krizu vlasti je Most. U životu, u partnerstvu, politici, koaliciji postoji nešto što se zove minimum korektnosti“, rekao je Plenković tokom radne posjete Austrije.

Kriza vlasti izbila je prošli tjedan kada su trojica ministara Mosta zatražila smjenu ministra financija Zdravka Marića držeći da je u sukobu interesa zbog krize koncerna Agrokor.

„Ne mogu u istoj vladi sjediti oni ministri koji su protiv kolege koji je s njima godinu i pol dana“, rekao je Plenković.

Imamo vremena, to nije nikakva drama, institucije funkcioniraju, vlada funkcionira, ministarstva rade“, rekao je Plenković.

Verbalni okršaji u Saboru

Nastavak sjednice na kojoj je službeno razriješen dosadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov obilježio je verbalni okršaj saborskih zastupnika.

Za njegovo razrješenje glasala su 103 zastupnika, jedan je bio protiv, a četiri suzdržana.

Pojedini zastupnici prozivali su kolege zbog davanja potpisa za prijedlog imenovanja Gordana Jandrokovića (HDZ) za novog predsjednika Sabora.

Dio oporbenih zastupnika ocijenio je i kako većina skupljena za imenovanje Jandrokovića i način na koji je skupljena ne podrazumijeva i ne predstavlja volju birača.

Gordan Maras (SDP) povisio je ton na Željka Glasnovića (nezavisni zastupnik), kojeg je optuživao za vrijeđanje i prijetnje. Maras je ušao i u sukob s predsjedavajućim Željkom Reinerom (HDZ), od kojega je tražio da Glasnovića izbaci iz sabornice.

Prethodno je sjednica Saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zaključena nakon što je 76 zastupnika potpisalo HDZ-ov prijedlog za izbor novog predsjednika Sabora kojim se za šefa parlamenta predlaže Gordan Jandroković.

„S obzirom na to da je HDZ uputio prijedlog za izbor novog predsjednika Sabora i imajući u vidu da imaju potpise 76 zastupnika, što čini apsolutnu većinu, razlog zbog kojeg smo jučer intervenirali – da nema jasne većine – je otpao“, rekao je zastupnik Socijaldemokratske partije i potpredsjednik Odbora Peđa Grbin, objasnivši da su se stoga usuglasili da se povuče zahtjev o davanju mišljenja o povredi Poslovnika.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić pojasnio je kako su potpise za imenovanje Jandrokovića dali i Tomislav Saucha te Željko Glasnović.

Grmoja: Plenković treba predložiti nove ministre

S druge strane, Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja ustvrdio je da to nije dokaz da Vlada ima parlamentarnu većinu, te je iznio zahtjev Mosta da premijer Andrej Plenković do utorka predloži četiri nova ministra, nedopustivim ocijenivši da državni tajnici vladaju državom.

Odbor je u petak ujutro odlučivao je li potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) smio sjesti u stolac predsjednika Sabora nakon što je ostavku u četvrtak podnio Božo Petrov.

Zahtjev za mišljenjem o povredi poslovnika Hrvatskog sabora u vezi ovog slučaja zatražio je u četvrtak Peđa Grbin, koji je istaknuo kako Poslovnik ne predviđa što se događa kada predsjednik Sabora podnese ostavku.

Oporba, u prvom redu SDP, tvrdila je da Reiner nema pravo „sjediti u predsjedničkom stolcu“ jer više ne postoji parlamentarna većina, tumačeći kako to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine.

Reiner je podsjetio kako Hrvatski sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, nego o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.

Nakon glasovanja o povjerenju Mariću, Božo Petrov je podnio ostavku na funkciju predsjednika Sabora.

Razgovori kod predsjednice

Predstavnici parlamentarnih stranaka i nezavisni saborski zastupnici tokom dana bili su na razgovorima kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Ona je nakon razgovora izjavila kako se znatna većina zastupnika izjasnila protiv raspisivanja novih parlamentarnih izbora.

Nije stekla dojam, kaže, kako postoji Ustavom propisan broj zastupnika potreban za izglasavanje nepovjerenja Vladi, a premijera je pozvala da što prije predloži imenovanje novih ministara.

„Apeliram na predsjednika Vlade da što prije, u razumnom roku, predloži Hrvatskom saboru imenovanje novih ministara kako bi se otklonile bilo kakve nedoumice oko postojanja parlamentarne većine, ali i položaja državnih tajnika kao obnašatelja dužnosti ministra“, kazala je.

Navela je kako joj je temeljem ustavne ovlasti dužnost brinuti za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti kao i da se do danas nije željela uključivati u događaje koji su prethodili glasovanju o povjerenju ministru financija, uključujući i razrješenje četiri ministra u Vladi, kako ni na koji način ne bi utjecala na rezultate glasovanja u Hrvatskom saboru.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga