Goran Miletić: Naše društvo nikada neće razumeti manjine

Srpsko društvo se naviklo na prava nacionalnih manjina, ali ni do danas ih nije razumelo. Isto to će biti i sa seksualnim manjinama: navići će se na njih, ali ih nikada neće razumeti

17. okt 2012

Vlastima u Srbiji nije drago ako manjine preterano javno izražavaju svoj identitet, srpsko društvo ne razume nikakva manjinska prava, a nedavna zabrana održavanja „Parade ponosa“ nema nikakve veze sa bezbednosnim rizikom – ocenio je Goran Miletić, član organizacionog odbora „Belgrade Pride“-a u intervjuu za „Mađar so“. –Nema sumnje je da je, kao i u vezi svega drugog, i ovde ključni argument bila politička volja. Nema sumnje ni u to da je najveću ulogu imala homofobija. Nisu želeli da jedna manjinska grupa bude preterano vidljiva za javnost. To se slično dešava i u pogledu nacionalnih i verskih manjina: vlasti nije drago ako manjinepreterano javno izražavaju svoj identitet. Prihvataju da je neko, recimo, Mađar, ali ukoliko taj Mađar kaže „veoma sam ponosan što sam Mađar“, onda u Beogradu to izaziva prilično neprijatna osećanja – rekao je Miletić.

Prema rečima Gorana Miletića, ekstremističke grupacije su nakon treće zabrane „“Parade ponosa“ neverovatno ojačale. – Sada veruju da su neverovatno važni faktori u Srbiji. Zbog toga mogu da se dogode zabrinjavajuće stvari u onim područjima zemlje u kojima je i inače izraženo prisustvo ekstremističkih grupacija. Ne mislim samo na multikulturnu Vojvodinu, nego i na Beograd. U glavnom gradu su problem uvek i predstavljali ekstremisti, koji sada zbog toga što je državna vlast ustuknula veruju da imaju pravo da odluče šta se može, a šta se ne može u ovoj zemlji – kazao je sagovornik „Mađar so“-a.

Miletić je ocenio i da srpsko društvo nije razumelo da se u slučaju „Parade ponosa“ ne radi o homoseksualizmu, nego o ostvarivanju ljudskih prava. – Srpsko društvo ne razume nikakva manjinska prava. Čitaoci „Mađar so“-a se besumnje sećaju kada je početkom 2000-tih godina parlament usvojio zakon o nacionalnim manjinama, bilo je jako teško objasniti srpskom društvu zbog čega je potreban ovaj zakon, ili zbog čega je potrebno u toj formi jačati kolektivna prava nacionalnih zajednica. Na kraju se srpsko društvo naviklo na prava nacionalnih manjina, ali ni do danas ih nije razumelo. Isto to će po mom mišljenju biti i sa seksualnim manjinama: navići će se na njih, ali ih nikada neće razumeti – ocenio je Miletić.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga