GORAN MILETIĆ: Borko, sram te bilo!

Zamenik gradonačelnika Novog Sada namerno prećutkuje delove zakona, ignoriše međunarodne standarde i ugrožava ljudska i manjinska prava

18. jan 2013

Borko Ilić, zamenik Gradonačelnika Novog Sada kaže da je uvođenje ćirilice i isključivanje drugih jezika i pisama na autobusima u Novom Sadu potpuno legalno. On naprosto ne govori istinu ili ne poznaje propise države u kojoj živi. Bez ikakvog daljeg obrazlaganja, bilo bi dobro da pročita prvu presudu protiv diskriminacije koja je doneta u Srbiji posle usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije 2009. godine.

Naime, presuda je doneta u Zrenjaninu, kada je gradski Ombudsman Osnovnom sudu podneo tužbu zbog natpisa na tabli na Domu kulture u Ečki. Osnovni sud u Zrenjaninu tada utvrdio je da je Mesna zajednica „Ečka“ u Ečki postupila diskriminatorski prema pripadnicima mađarske, rumunske i slovačke nacionalnosti, zato što je naziv „Dom kulture Ečka“, ispisan MANJIM i DRUGAČIJIM slovima od natpisa na tabli sa srpskim jezikom.

Prvostepenom odlukom suda naloženo je Mesnoj zajednici u Ečki da, u roku od 15 dana, ukloni tablu sa Doma kulture, dužine 5,5 metara i širine 37 centimetara, ispisanu na srpskom, a da postavi drugu tablu sa slovima veličine i oblika kao što su tri postojeće table sa jezicima nacionalnih manjina. Bilo je najava da će se MZ “Ečka” žaliti, ali nema izveštaja da se to i desilo.

Inače, u Zrenjaninu živi 74,82% Srba, 10,76% Mađara, 1,90% Rumuna i 1,82% Slovaka. Ovo je važan podatak, jer Borko Ilić kao uslov da bi jezik/pisamo neke nacionalne manjine bio na autobusima zahteva da ta pripadnici te nacionalne manjine čine više od 15% građana Novog Sada. On se poziva na zakon. I zaista u članu 11. Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina postoji odredba o pomenutih 15% (stav 2.), mada se ova odredba može prilično široko tumačiti.

Međutim, gospodin Ilić prećutkuje stav 3. ovog člana: “U jedinici lokalne samouprave gde je u trenutku donošenja ovog zakona jezik nacionalne manjine u službenoj upotrebi, isti će ostati u službenoj upotrebi.” Ovakva odredba je međunarodni standard i u skladu je sa principom da se dostignuti nivo ljudskih (i manjinskih) prava ne može snižavati.

Borko, sram te bilo.

(Autor je regionalni direktor međunarodne organizacije Civil Rights Defenders. Tekst je pisan za Blic blog.)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga