- Autonomija - https://www.autonomija.info -

GORAN JEŠIĆ: Za punu autonomiju Vojvodine

Poslanik Demokratske starnke i gradonačelnik Inđije Goran Ješić u razgovoru za “Dnevnik” kaže da ga nijedna partija ne može naterati
da glasa za neki suštinski izmenjeni pokrajinski statut, a da je statut, kakav ga je predložila Skupština Vojvodine, prvi korak do pune autonomije Vojvodine.
Predsednik Srbije poručio je da se “varaju oni koji u Vojvodini misle da će se statutom ili zakonom o nadležnostima Srbija vratiti na nivo iz 1974. godine”?
– Ja razumem da je statut najniža stepenica koju treba da preskočimo u ovom trenutku i da je to dokument koji definiše isključivo fundamentalne i prizemne osnove funkcionisanja jednog regiona kao što je Vojvodina, i da je to prvi korak ka realizaciji pune autonomije APV i decentralizacije Srbije. Demokratska stranka je bila nosilac priče o statutu Vojvodine i ja ne vidim razlog da se on vrlo brzo ne nađe u proceduri u Skupštini Srbije i usvoji s kvalifikovanom većinom, i da to bude – da kažem još jednom – prva stepenica za punu autonomiju.
Koalicioni partneri DS-a u Vojvodini najavljuju da neće da idu “na popravni”, ako se statut vrati na doradu u Skupštinu APV. Sva odgovornost da izmeni statut će, dakle, biti na DS-u, ako do toga dođe?
– Ključno pitanje je kakva je to popravka i ključno pitanje je odnosa prema korekciji tog statuta. Na ovakav, necivilizovan način, da prosto ponižavate 120 poslanika APV koji su s ubedljivo kvalifikovanom većinom glasali za jedan dokumenat koji je apsolutno u skladu s Ustavom Srbije – biće pitanje i u okviru DS-a da li će pojedini poslanici prihvatiti takve izmene.
Da li ćete vi prihvatiti izmene statuta?
– Ako me pitate lično, kao Gorana Ješića, na takav način ne bih nikad više prihvatio da menjam statut koji sam već jednom usvojio. A ako me pitate šta će biti bolje za Srbiju, a pre svega za građane Vojvodine, onda ću prihvatiti bilo kakvo rešenje koje će doneti boljitak AP Vojvodini. Ako me pitate kako ću glasati u vojvođanskom parlamentu: da, glasaću za popravku, ukoliko ne bude sistemska, već terminološka. Ako bude bilo šta više od terminološke, ne može me nijedna partija naterati da glasam za novi statut.
Ima dosta polemike o tome šta su, zapravo, te terminološke izmene. Recimo, ako se promeni to da Vojvodina može sklapati međunarodne ugovore?
– Opština Inđija je potpisala nekoliko međunarodnih ugovora, pa to niko nije sporio. Ne vidim zašto ne bi jedan veliki region, koji je tradicionalni region i, de fakto, srpski i evropski region, potpisivao međunarodne ugovore? Da li će biti sporazum ili će biti ugovor, da li će se Izvršno veće zvati vojvođanska vlada – to su sve terminološka pitanja. Ono što ja znam jeste da u Beogradu ne postoji dobra volja za bilo kakvu autonomiju Vojvodine, da u čitavom establišmentu ne postoji volja za decentralizaciju Srbije.
Znači li to da nema volje i u Demokratskoj stranci?
– Politička elita ne želi decentralizaciju Srbije. Jedini koji je sad motor tog razvoja jeste Boris Tadić, ali mislim da establišment u Beogradu, kulturni, finansijski i politički, nema volju za tim. To je loše ako imate ono što se u zdravstvu zove encefalitis, veliku glavu, a malo telo.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!