Goran Ješić: Opozicija treba da razmotri i opciju napuštanja parlamenta

"Nasilje većine nad opozicijom u Skupštini Srbije dešava se po nalogu Aleksandra Vučića"

26. nov 2016

Republički poslanik i funkcioner Demokratske stranke Goran Ješić izjavio je da parlamentarizam u Srbiji ozbiljno ugrožen i da političko nasilje vlasti nad opozicijom obesmišljava samo postojanje parlamenta, zbog čega bi opozicija morala da preispita svoju dalju ulogu pa čak i opciju napuštanja parlamenta.

U razgovoru za Autonomiju, Ješić je istakao da poslednja zbivanja u Skupštini Srbije „u kojima je opozicija bila izložena političkom nasilju vladajuće Srpske napredne stranke“, a posebno uskraćivanje prava na reč opozicionim poslanicima na sednici skupštinskog Administrativnog odbora „ukazuju na opasne tendencije i namere vlasti da apsolutno uguši delovanje parlamentrane opozicije“.

„Takvo kršenje procedure na sednici Odbora za administrativna pitanja koje smo videli pre neki dan dosad nikad nije viđeno u parlamentu. To je veoma opasan signal i postavlja se pitanje da li ćemo mi kao opozicija uopšte više dobiti reč u Skupštini. U tom slučaju opozicija bi morala da preispita svoje delovanje u parlamnetu, odnosno ima li svrhe da tamo ostanemo. Jer, ako se poslaniku oduzme pravo na reč, onda ni taj parlament više nije parlament“, ocenio je on.

Ješić je uveren da se nasilje većine nad opozicijom u Skupštini Srbije dešava po nalogu lidera SNS i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, što se, kaže, jasno videlo na sednici na kojoj je predsednica Skupštine Maja Gojković insistirala na odbrani poslanika Marijana Rističevića, koji je prethodno izazvao osudu javnosti, pa čak i pojedinih režimskih medija, zbog toga što je u kontesktu političkih optužbi govorio o lečenju bolesnog deteta jednog poslanika opozicije.

„Ja sam prvi put poslanik republičkog parlamenta, bio sam ranije poslanik Skupštine Vojvodine koja je po atmosferi i uslovima rada i pozicije i opozicije dom lordova u odnosu na Skupštinu Srbije. Mi imamo opstrukciju parlamenta već godinu dana, od raspisivanja izbora, do ove sednice na kojoj se razmatrao predlog veoma važnog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je inače DS odavno predlagala. Međutim, ono što se dešavalo u raspravi je bilo skandalozno. Slušali smo Šešelja koji je vređao žrtve Srebrenice i govorio da su kosti domaćih životinja sahranjene u Potočarima. To je uvreda za svakog pristojnog čoveka u Srbiji. Ali, to mu je dozvoljeno. I to je sramota ovog parlamenta. Zatim je sve eskaliralo nastupom Marijana Rističevića, koji je zapravo alter ego Aleksandra Vučića. Napravljen je cirkus, Rističević objavljuje podatke koje je dobio iz RFZO o teško obolelom detetu jednog poslanika i optužuje DS da na tom slučaju vodi kampanju. Umesto osude, Vučić izdaje nalog da se Rističević odbrani i kreće antikampanja koju je vodila Maja Gojković: psovke, dobacivanja, ljudi zarobljeni u sali kojima ne daju da prođu do izlaza, potpuni haos…“, naveo je on.

I opozicija je, kaže, izabrana od strane građana da nešto uradi u parlamentu, „ali to nije bilo moguće, jer nam nije dozvoljeno“.

„Mi imamo već nekoliko godina puzajuću diktaturu, imamo suspenziju slobode mišljenja, opstrukciju parlamenta, gašenje medija, čišćenje nepodobnih… Tako da je ovo samo nastavak toga. Jer, onemogućena je javna debata o svim važnim temama za ovu zemlju. Ne sme da se čuje drugo mišljenje, sem Vučićevog, pa čak i njegovi ministri smeju samo da tumače njegovo mišljenje. I u tome je poenta zahteva opozicije javnim servisima za adekvatnu zastupljenost – da bi se omogućila javna debata“, rekao je on.

Ješić je kritikovao i politiku Evropske unije u odnosu na dešavanja u Srbiji, koja, kako je ukazao, drastično odstupaju od proklamovane evropske politike, ocenivši da ćutanje na urušavanje medijskih sloboda, vladavine prava i parlamentarne demokratije predstavlja „najogoljenije licemerstvo zvaničnika EU“.

„Potpuno je očigledno da je Aleksandar Vučić deliveri men, jer isporučuje sve što se od njega zahteva. I zato EU ćuti o Savamali, o kršenju ljudskih prava, gušenju medija… Pa, nije ekonomija vrednosni princip EU, već su to principi vladavine prava, slobode mišljenja… Međutim, EU žmuri na kršenje osnovnih evropskih vrednosti u Srbiji, a da bi im se nešto isporučilo“, smatra Ješić.

Prema njegovim rečima, bez obzira na sve, odgovorni političari moraju da popravljaju naše zakone i usaglašavaju ih sa evropskim jer se time stvaraju bolji uslovi za život, što je u interesu građana. Međutim, dodao je, postavlja se pitanje da li je to uopšte moguće „u situaciji kad se od parlamenta pravi cirkus kako bi se prikrile neke važne stvari kao što su zaduživanje, rasprodaja zemlje Arapima na uštrb naših poljoprivrednika, pozivni broj za Kosovo…, a da bi samo cirkus bio tema“.

„Vučić nam stalno priča o neverovatnim ekonomskim rezultatima. Pa, ko živi bolje danas? Niko, ni jedan građanin ove zemlje, sem možda Andreja Vučića“, kazao je on.

Janković prihvatljiv kandidat

Govoreći o predsedničkim izborima, Ješić je kazao da će DS na svoji organima odlučivati o tom pitanju.

A na pitanje da li je moguće da demokrate podrže eventualnu kandidaturu Zaštitnika građana Saše Jankovića, kojeg je juče sto javnih ličnosti pozvalo da uđe u izbornu trku, Ješić je rekao da je njemu lično Janković prihvatljiv kao predsednički kandidat.

„Poštujem znanje, hrabrost i odlučnost Saše Jankovića da korektno radi svoj posao u ovako teškim vremenima. Bez obzira da li bi na tim izborima pobedio ili ne, neko kao Janković zaista jeste budućnost ove zemlje“, ocenio je on.

Dodao je, međutim, da izlazak na bilo koje izbore, između ostalog, podrazumeva 21.000 kontrolora na biračkim mestima koji će u svim krajevima Srbije paziti da ne dođe do izborne krađe.

„I to treba da imaju u vidu svi koji misle da mogu na izbore bez političke organizacije“, kazao je on.

Ješić je rekao da je Demokratska stranka imala dosta grešaka, ali i da je to partija koja je otvarala mnoga važna pitanja, „iako nije uvek imala hrabrosti da se izbori za svoje stavove“. Smatra da je DS i dalje jako važna za demokratizaciju srpskog društva.

Komentarišući jaz koji postoji između DS i građanskih pokreta koji se formiraju u različitim delovima Srbije, a zbog nezadovoljstva postojećim političkim sistemom i urušavanjem vladavine prava ali i postojećim političkim akterima, Ješić je rekao da je nepoverenje prema DS-u ali i drugim strankama opozicije, posledica kriminalizacije tih stranaka od strane Vučićevog režima, po modelu iz 90-ih godina.

„To apsolutno liči na situaciju iz 90-ih, kada je Miloševićev režim kriminalizovao opoziciju. U takvim uslovima nemoguće je artikulisati političko delovanje. Setimo se koliko su tad opozicione stranke glasova osvajale – pet, šest odsto. Pa DS sa Zoranom Đinđićem je imala sedam odsto glasova“, naveo je on.

Ipak, smatra da udruženja građana ne mogu da budu alternativa političkim strankama. Prema njegovim rečima, za političko delovanje važna je organizacija sa jasnim pravilima, strukturom i procedurama delovanja.

„Nema politike i vlasti bez odgovornosti. Nisu grupe građana, koje takođe izlaze na izbore kod nas, izručile Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, nego DS. DS je ušla u obračun sa ratnim zločincima svesna da to neće biti nagrađeno na izborima“, rekao je Ješić.

Branka Dragović Savić

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga