Godišnjica stradanja Jermena u Otomanskom carstvu

Kvalifikaciju da je to bio genocid prihvatili su Francuska, Kanada i Evropski parlament.

24. apr 2011

U Jermeniji se danas obeležava 96 godina od otomanskog masakra nad Jermenima, dok su nastojanja za pomirenje Ankare i Jerevana zamrla.

Hiljade ljudi u povorci je prošlo kroz glavni grad, do spomenika „Tsitsernakaberd“ gde su odali poštu žrtvama.

„Jermenija je svojim postupcima pokazala da želi dobre odnose sa svojim susedima, uključujući i Tursku uprkos crnim stranicama istorije“, rekao je predsednik Republike Serž Sarkisian. „Međutim, Turska nastavlja politiku zvaničnog poricanja (genocida)“, naglasio je šeff države.

Jermenija i Turska potpisale su oktobra 2009. godine Protokol o pomirenju, ali je proces zastao zbog razmene optužbi o tome ko nema volje da do pomirenja i dođe. Jermenija je obustavila ratifikaciju Protokola o pomirenju na godinu dana, ali je predsednik nedavno izjavio da je Jeravan doneo takvu odluku „posle nekog vremena pošto je Turska odbila da sprovede taj postupak (pred svojim parlamentom)“.

Jermenija genocidom naziva masakr i proterivanje od 1915. od 1917. godine, sa više od milion i po žrtava. Turska priznaje da je poginulo 300 do 500 hiljada ljudi, ali kaže da oni nisu bili žrtve kampanje za istrebljenje, već haosa poslednjih godina Otomanskog carstva.

Kvalifikaciju da je to bio genocid prihvatili su Francuska, Kanada i Evropski parlament. U subotu je predsednik SAD Barak Obama odao poštu žrtvama masakra i zahtevao od Ankare da prizna ubistvo izbegavši da ga nazove genocidom.

(Beta-AFP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga