- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Godišnjica otmice u Štrpcima

Komemorativnom akademijom ‘Štrpci bez mezarja’ i polaganjem venaca na spomenik ubijenim građanima Prijepolja, danas je u tom gradu obeleženo 19 godina od otmice i ubistva 19 putnika bošnjačke nacionalnosti iz voza u Štrpcima. Na skupu u organizaciji Islamske zajednice u Srbiji govorilo se i o podeli unutar Islamske zajednice.

Među otetim i ubijenim putnicima Bošnjacima devet ih je sa područja opštine  Prijepolje. Članove njihovih porodica danas su primili čelnici lokalne  samouprave koji su im uručili skromnu finansijsku pomoć.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović je porodicama žrtava otmice rekao da, nažalost, nema mnogo pomaka u  rasvetljavanju zločina i kažnjavanju počionoca, ali da zahtevi te opštine ostaju isti kao i prethodnih godina – da se pronađu tela žrtava i kazne počinioci.

„Svesni smo da ne možemo da vam vratimo najrođenije“, rekao je Zindović, dodavši da je, kao i prošle godine, lokalna samouprava sa skromnim sredstvima pomogla porodicestradalih.

On je istakao da zna da to nije dovoljno i dodao da lokalna samouprava nažalost ne može više od toga, ali može da konstantno traži rešenje od Republike, odnosno Vlade Srbije.

Zindović je kazao da se nada da porodice to razumeju, jer svi koji hoće da istinski i ljudski gledaju na ovaj događaj okarakterisaće ga kao veliki i strašan zložin.

„Naše je da polaganjem venaca pošaljemo poruku da se to više nikada, nigde i nikome ne desi. Ne možemo promeniti, ali možemo poručiti da je to strašan zločin“, naveo je Zindović.

Prijepolje je, podsetio je on, multietnička sredina u kojoj tradicionalno ljudi žive u dobrim odnosima, a zadatak je lokalne samouprave da te odnose unapređuje.

„Nasa je obaveza i da pamtimo ovaj dan…“, kazao je prvi čovek prijepoljske opštine.

Član porodice jednog od otetih Bošnjaka Nail Kajević je konstatovao da već godinama nema pomaka ni u slučaju pronalaženja posmrtnih ostataka otetih.

On je podsetio da su do sada pronađena samo tri tela, izrazivši nadu će se napraviti pomak u dobrom pravcu, s obzirom na to da, kako je rekao, analize još nisu završene.

„Dobili smo obećanje od ministra državne uprave i lokalne samouprave (Milan Marković) da će žrte otmice u Štrpcima dobiti status civilnih žrtava rata, kao i da su izmene i dopune tog zakona u skupštinskoj proceduri koja dugo traje“, naveo je Kajević.

Na spomeničkom kompleksu u znak sećanja na devet građana opštine Prijepolje koji su oteti u Štrpcima, organizovana je komemoracija na kojoj su  govorili predsednik opštine Dragoljub Zindović i predsednik Skupštine opštine Jusuf Muškić.

 

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji organizovao je u Domu kulture komemorativnu akademiju „Štrpci bez mezarja“ kojoj su prisustvovali reis-ul-ulema Islamske Zajednice BiH Mustafa Cerić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i čelnici Mešihata čije je sedište u Novom Pazaru kao i njegovih institucija.

Na komemorativnoj akademiji Samir Tandir, predsednik nepriznatog Bošnjačkog nacionalnog veća, optužio je državu za potpuno ignorisanje zločina  i članova porodica ubijenih.

„Dok država haškim optuženicima obezbeđuje novac, stara se o članovima  njihovih porodica i troškovima odbrane, dotle rodbina otetih i ubijenih Bošnjaka  ni danas nema ni najobičniju informaciju gde su sahranjeni njihovi najmiliji.  Isto tako, porodice otetih i likvidiranih putnika iz voza u Štrpcima nisu ni na koji  način ni materijalno obeštećene a mnoge od njih vrlo teško žive“, rekao je  Tandir.

Učesnici komemorativne akademije „Štrpci bez mezarja“ su mimohodom šutnje glavnom  prijepoljskom ulicom i zaustavljanjem kod sedišta lokalne samouprave i zgrade Osnovnog  suda simbolično izrazili protest protiv cutanja državnih organa o zločinu na stanici u Štrpcima  kada je 19 Bošnjaka oteto i ubijeno.

Voz 671 koji je saobraćao na relacijiBeograd- Bar, 27. februara 1993. godine zaustavila je  grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz njega izvela 19 putnika od  kojih je 18 bošnjačke nacionalnosti, i kasnije ih svirepo ubila.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!