Godišnjica nezavisnosti Crne Gore: Nagomilani problemi i otrežnjenje

Gdje je Crna Gora, politički i ekonomski sedam godina kasnije, da li je ukupni ambijent povoljniji, ima li razočarenja

21. maj 2013

21. maja se navršava sedam godina od obnove crnogorske nezavisnosti, kada su se na referendumu o nezavisnosti građani izjašnjavali hoće li živjeti u samostalnoj državi ili u zajednici sa Srbijom. Gdje je Crna Gora, politički i ekonomski sedam godina kasnije, da li je ukupni ambijent povoljniji, ima li razočarenja.

Bez obzira da li su građani Crne Gore 21. maja 2006. godine glasali za nezavisnost države ili za zajednicu sa Srbijom, manje-više niko ne može biti zadovoljan aktuelnim društvenim i ekonomskim stanjem u državi. Prethodnih sedam godina problemi su se nagomilavali, a vlast nakon referenduma nije ni pokušala da se suoči sa dotadašnjim nasljeđem, kaže profesor Svetozar Jovićević.

Sa jedne strane, ako se nezavisnost Crne Gore posmatra emotivno i ako se uzmu u obzir okolnosti u kojima se održavao referendum koji je okončan mirno, zadovoljstvo postoji. Međutim to nije dovoljno, kaže profesor Jovićević.

Jer ako je time riješen jedan državni okvir, što je veoma bitno, koji su u međuvremenu prihvatili i spoljašnji faktor i unutrašnji faktori kao i najveći dio unutrašnjeg javnog mnjenja to, kažem ipak nije dovoljno jer za svakoga ko  racionalno i dugoročno promišlja vrlo bitno jeste to na koji način ćete popuniti tu državnu sliku, odnosno taj državni okvir. E, to je nešto sa čime je manje više svaki čovjek u državi nezadovoljan. Nezadovoljan je postojećim stanjem„, ističe Jovićević.

Prethodnih sedam godina je potvrdilo opravdanost odluke o nezavisnosti, međutim treba biti realan i reći da se u međuvremenu dogodilo mnogo toga što ne daje pravo za puno zadovoljstvo, kaže Miodrag Vuković visoki funkcioner Demokratske partije socijalista. Ključna prednost nezavisnosti je u tome, što Crna Gora rješava svoje probleme i nije u vrtlogu drugih regionalnih problema.

Recimo da smo ostali u zajednici sa Srbijom i bili opterećeni problemima koje ta država na žalost ima mi bismo sve to morali da dijelimo sa Srbijom i i bili bismo dio problema, a ne dio rješenja. Ovako ipak, uslovno rečeno sa distance ne smetajući drugima pratimo sve te procese i pokušavamo da pomognemo koliko možemo„, smatra Vuković.

Prethodnih sedam godina Crnu Goru su potresale političke i ekonomske afere, a sa druge strane na korak je ispred zemalja regiona u evropskim integracijama, kaže nekadašnji lider pokreta za očuvanje zajedničke države i opozicioni poslanik Predrag Bulatović, koji smatra da i pored tehničkog napretka suštinski Crna Gora nije usvojila evropske standarde.

Crna Gora je u ovom trenutku država koja nema vladavinu prava, gdje su njene institucije urušene. Svi, pa i oni koji nijesu glasali za zajedničku državu mogu da kažu da Crna Gora ekonomski nije napravila neki korak naprijed. Ono što možemo uočiti jeste da se ostvarilo predviđanje da je sama ideja nezavisnosti poslužila vrhu DPS-a da zadrži vlast i da je ponovo osvoji, a za njihovog lidera je to bila prilika da Crnu Goru učini privatnom državom. Ne samo privatnom, jer ona je i partijska država„, navodi Bulatović.

Korjenite društvene promjene

Miodrag Vuković na drugoj strani smatra da se nakon obnove nezavisnosti nije se računalo na ekonomsku krizu i finansijski poremećaji iz kojih Crna Gora nije izuzeta i trpi posljedice.

I pored teškoća kroz koje prolazimo i problema sa kojima smo suočeni, nervoze koja vlada i u politici i ekonomiji mislim da nakon ovih 7 godina možemo reći sami sebi da smo na dobrom putu koji je na žalost opterećen onim na šta ni mi nijesmo ni ostale zemlje računale. Pored toga, ocjena mora biti pozitivna, jer Crna Gora je u ovom trenutku u procesu pregovora sa EU, otvaramo jedno po jedno poglavlje i to će trajati više godina i svi smo svjesni toga„, kaže Vuković.

Referendum je za Predraga Bulatovića pitanje prošlosti na koje se ne treba vraćati. Sadašnji izazov predstavlja demokratizacija društva, što nije moguće sprovesti bez promjene aktuelne vlasti.

Crna Gora jeste članica UN i to je realnost. Ako bi i danas otvorili raspravu o prednostima i manama pripadnici i jedne i druge opcije mogli bi sa dosta argumenata mogli i dalje da tvrde da je jedna opcija bolja od one druge. Ali mislim da je ta rasprava sada bespredmetna i ja ne želim da je otvaram već sam je naveo kao tezu da bih rekao slijedeće – da demokratske snage u Crnoj Gori moraju da se ujedine moraju da prepoznaju da je 7 godina nakon nezavisnosti Crna Gora u lošoj ukupnoj situaciji i da bi se ona mijenjala neophodne su korjenite društvene promjene koje nije moguće ostvariti bez promjene aktuelne vlasti i režima Mila Đukanovića i DPS-a„, rekao je Bulatović.

Profesor Svetozar Jovićević ocjenjuje da građani imaju mnogo razloga da budu nezadovoljni aktuelnim stanjem, a da se pri tom državna elita zanemaruje element trajno održive državne strukture koju profesor Jovićević vidi u vladavini prava.

Standard građana je loš, nezaposlenost je velika, zloupotrebe vlasti ogromne, institucije manje više potpuno nerazvijene, ne možete se pouzdati u nezavisan i pravedan sud. I ono što je na žalost i najvažnije jeste to što se ne shvata da trajno održiva državna struktura u Crnoj Gori može počivati samo na tome da ta država bude pravedna, demokratska, pravična, prosperitetna sa podjednakim šansama svima onima, bez obzira kako ko se emotivno osjeća prema toj državi. Bez toga nema napretka„, zaključuje Jovićević.

(Srđan Janković, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga