Godišnjica napada na Dubrovnik

Od opsade do danas nije doneta nijedna pravosnažna presuda za krivična dela na dubrovačkom ratištu u samoj Crnoj Gori

01. okt 2012

Nevladine organizacije u Crnoj Gori podsetile su danas na godišnjicu napada na Dubovnik uz isticanje da u Crnoj Gori ni posle 21 godine nije doneta nijedna pravosnažna presuda zbog krivičnih dela na dubrovačkom ratištu.

Akcija za ljudska prava podsetila je da je opsada Dubrovnika pocela 1. oktobra 1991. godine i da je opsadu započela bivša JNA u čijem sastavu je bilo najviše vojnika i dobrovoljaca iz Crne Gore, uključujući i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Akcija je ukazala da od opsade do danas nije doneta nijedna pravosnažna presuda za krivična dela na dubrovačkom ratištu i ocenila da je krajnje vreme da državno tužilaštvo procesuira odgovorne za ratne zločine.

Crnogorsko državno tuzilastvo je informisalo ovu nevladinu organizaciju da je formiralo poseban predmet povodom krivične prijave podnete protiv nepoznatih lica, pripadnika rezervnog sastava JNA iz Crne Gore zbog ubistva civila u selu Zvekovica u blizini dubrovačkog aerodroma.

U Hrvatskoj građanskoj inicijativi podsećaju da je presudom suda u Hagu bivši general JNA Pavle Strugar osuđen na višegodišnju kaznu zatvora zbog kršenja pravila i običaja rata na dubrovačkom ratištu.

Ukazuju i da je dokazana smrt dva civila tokom napada, a da je prema drugim izvorima, uključujući i UN, na području Dubrovnika poginulo više od 80 civila, a više stotina ranjeno.

Država Crna Gora je prihvatila odgovornost za organizovanu pljačku u području Konavala i pre nekoliko godina platila odštetu za pokradeni stočni fond.

Centar za žensko i mirovno obrazovanje podseća na logor u Morinju kod Kotora u koji su dovođeni i gde su mučeni ratni zarobljenici sa dubrovačkog područja i navodi da „dugotrajni sudski proces“ u tom slučaju nije rezultirao pravosnažnom presudom.

Udruženje boraca ratova od 1990. godine drugačije gleda na dešavanja na dubrovačkom ratištu i navodi da za ubistvo 24 pripadnika JNA na teritoriji Dubrovnika i Trebinja nije odgovorao niko.

„Naprotiv, na štetu istine i poginulih vojnika JNA, hrvatski i crnogorski istoričari i mediji u službi politike, pobrinuli su se da 1. oktobar 1991. godine proglase danom agresije JNA na Dubrovnik“, navodi udruženje u reagovanju.

Udruženje apeluje na „odgovoran odnos ukupnog crnogorskog društva prema bliskoj prošlosti, posebno prema sopstvenim državljanima koji su, odazivajući se vojnom pozivu, poginuli u odbrani Jugoslavije“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga