Godinu dana od tragedije u Kontrastu

Sećanje na šestoro mladih koji su izgubili život u diskoteci "Kontrast" pre godinu dana

01. apr 2013

Gradske vlasti u Novom Sadu izrazile su danas najdublje saosećanje sa porodicama žrtava, koje su pre tačno godinu dana poginule u požaru u diskoteci „Kontrast“ u Novom Sadu.

„Užasna nesreća koja se dogodila u diskoteci Kontrast mora poslužiti kao opomena svima koji brinu o bezbednosti ljudi, i svi zajedno moramo učiniti sve što je u našoj moći da se takva stravična tragedija nikada više ne ponovi“, navodi se u saopštenju za javnost iz kabineta gradonačelnika.

U požaru su nastradala tri mladića i tri devojke: Marina Aničić (25) iz Čuruga, zatim državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), kao i Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.

Poginula je i najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga, kao i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

Tamarin otac, Branko Miladinović, napravio je nakon tragedije predlog „Tamarinog zakona“, koji unapređuje zaštitu od požara.

Prethodno je osmoro mladih poginulo u požaru u kafiću „Laundž“ u Novom Sadu, 2008. godine.

U Višem sudu u Novom Sadu u januaru je počelo suđenje optuženima za izazivanje požara u „Kontrastu“.

Optužnica tereti vlasnika lokala Alojza Ganića (68), zakupce Slavišu Stanišića (46) i Dejana Ratkovića (36), kao i električara Miroslava Papugu (50) da su počinili teško delo protiv opšte sigurnosti i izazvali opštu opasnost, jer nisu održavali električne instalacije na odgovarajući način, niti su poštovali protivpožarne propise.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi za požar, a suđenje se nastavlja 4. aprila.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Novom Sadu danas će biti organizovan skup u znak sećanja na Milenu Dalmaciju i Renata Vukovića.

Pod sloganom „Da se ne zaboravi!“, u znak sećanja biće prekinuta nastava na sat vremena, a u pet do 12 biće položeno cveće i zapaljene sveće u univerzitetskom kampusu.

Obeležavanje godišnjice će pratiti otvaranje obrazovne Laboratorije za zaštitu životne sredine „docent dr Milena Dalmacija“ na Departmanu za hemiju.

Od 2. do 4. aprila održaće se Memorijalni turnir u malom fudbalu „Renato Vuković“, na terenima Đačkog igrališta, iza zgrade PMF-a, a 5. aprila održaće se i Prvi memorijalni naučni skup iz zaštite životne sredine „Docent dr Milena Dalmacija“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga