Godfri: SAD se neće mešati u spoljnu politiku Srbije, puna podrška članstvu u EU

"Postoji značajna vojna saradnja SAD i Srbije"

18. dec 2019

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri izjavio je danas u Skupštini Srbije da je njegovo glavno opredeljenje da podrži demokratske vrednosti i put Srbije ka EU, da se Vašington neće mešati u spoljnu politiku Srbije, ali da je važno da Beograd neguje i unapredi odnose s Briselom.

Na sastanku s članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD u srpskom parlamentu, Godfri je rekao da je američki interes da Zapadni Balkan postane stabilno okruženje i da Vašington daje punu podršku Srbiji u njenom nastojanju da postane članica EU, uključujući napore koje ulaže u uspostavljanju demokratskog i modernog poretka u državi, saopštila je Skupština Srbije.

Godfri je kazao da će dva osnovna cilja tokom njegovog mandata biti poboljšanje odnosa dve zemlje i podržavanje Srbije na njenom evropskom putu, navodi se u saopštenju.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, Godfri je naveo da je neophodno uspostaviti normalizaciju odnosa, ali da SAD neće nametati rešenja.

„Kako bi svi bili zadovoljni, potrebno je uspostaviti rešenje prihvatljivo za obe strane, u suprotnom, normalizacija će biti kratkog veka“, dodao je Godfri.

On je ukazao da postoji značajna vojna saradnja SAD i Srbije, i istakao odnose srpske vojske i nacionalne garde države Ohajo, navodi se u saopštenju.

Predrasude se polako menjaju, kazao je američki ambasador i dodao, kako se navodi, da srpsko društvo „postaje mnogo otvorenije za prijateljsku saradnju“.

„Ovde sam tek malo više od šest nedelja, ali svuda sam naišao na srdačan doček ljudi i njihovu iskrenu želju da se saradnja unapredi. Srbija je često prisutna u medijima u SAD, što potvrđuje da u Srbiji vidimo dobrog partnera i želimo uspešnu saradnju“, naveo je američki ambasador.

Na sastanku s Godfrijem, poslanici su imali priliku da mu postavljaju pitanja, da kroz razgovor razmene mišljenja i da predlože moguće načine za unapređenje odnosa Srbije i SAD, stoji u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga