Godfri: SAD očekuju rešavanje slučajeva paljenja ambasade i ubistva braće Bitići

SAD očekuju da će odgovorni za oba slučaja biti osuđeni

22. maj 2020

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri rekao je danas da SAD očekuju da će biti rešeni slučajevi paljenja američke ambasade u Beogradu i ubistva braće Bitići.

„Na prvim sastancima sa srpskim ministrima razgovarao sam o tim slučajevima. Imali smo veoma otvoren dijalog i SAD očekuju da će odgovorni za oba slučaja biti osuđeni“, rekao je Godfri posle potpisivanja amandmana na Sporazum o pomoći Sjedinjenih Američkih Država Srbiji.

On je naveo da se veliki deo pomoći koju Sjedinjene Države pružaju Srbiji upravo odnosi na pomoć pravosudnim institucijama i vladavini prava.

Američki državljani braća Mehmet, Agron i Ilir Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog nelegalnog prelaska granice. Posle odslužena kazne pušteni su iz zatvora, a potom ubijeni.

Drugi slučaj koji opterećuje odnose SAD i Srbije je paljenje američke ambasade u Beogradu za vreme mitinga „Kosovo je Srbija“ 21. februara 2008. godine, koji je organizovala tadašnja vlast posle usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Kosova.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga