Godfri: Preterane vesti o kraju saradnje Srbije i Zapada

"Demokratija, nezavisni mediji i vlast koja radi otvoreno i iskreno, najjače su mere prevencije protiv problema kakav je COVID-19"

01. maj 2020

Dozvolite mi da objavim da su vesti o kraju saradnje Srbije sa Zapadom uveliko preterane, poručio je ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri, reagujući na komentare nekolicine srpskih analitičara i političara, uključujući i ministre, da je kriza zbog koronavirusa premestila središte geopolitičkog uticaja iz Zapadne Evrope i SAD u Peking ili Moskvu.

On je u autorskom tekstu za prvomajski broj Kurira podsetio da SAD više od pola veka „daju najveći doprinos zdravstvenoj bezbednosti sveta„.

„Samo u poslednjih 20 godina dale su preko 140 milijardi dolara. Isto tako, dobar deo milijarde dolara pomoći koju smo dali Srbiji od 2001. godine naovamo usmeren je u razvoj vašeg zdravstvenog sistema“, istakao je Godfri.

Kako je napomenuo, i danas kada se SAD i same suočavaju sa teškom situacijom, „američki narod šalje pomoć Srbiji u vidu testova na koronu, zaštitne opreme i drugih hitnih potrepština“.

Godfriju je drago što Srbija „velikodušno i sa zrelošću regionalnog lidera koristi svoje osnaženo zdravstvo i privredu da pruži ruku pomoći svojim susedima u ovoj krizi“.

Prema njegovim rečima, „Sjedinjene Države su beskrajno zahvalne Vladi Srbije što je nedavno pomogla američkim državljanima da se vrate kući“.

On smatra i da se jedino zajedničim snagama može savladati ovaj virus i donekle, nada se, vratiti se prosperitetu i normalnom životu.

„Kad smo već kod toga, najjači utisak za mene ovih dana je značaj transparentnosti i istinitih informacija“, istakao je Godfri.

U nedelju je Svetski dan slobode medija, idealna prilika da razmislimo kolika je vrednost novinarstva i slobodnog protoka informacija, ocenio je američki ambasador. Kako je predočio, „Sjedinjene Američke Države su osnovane kao eksperiment demokratije nasuprot tiraniji jednog neobuzdanog monarha“.

„Zato naš Ustav toliko štiti pravo na slobodu štampe. Verujemo da tamo gde je ugušena sloboda govora i sloboda medija, cvetaju korupcija i tiranija“, ukazao je Godfri.

Kritike na račun Kine i objavljivanja informacija o virusu

I ova kriza sa koronom to dokazuje, ukazao je on i primetio da nije bilo „slobodnih i otvorenih informacija o širenju virusa kada se on tek pojavio u Kini, što je uveliko pogoršalo tragediju sa kojom se svet danas suočava“.

Godfri tvrdi da su kineske vlasti „ućutkivale medicinare koji su pokušavali da zvone na uzbunu„.

„Neki, kao dr Li Venliang, koji je na samom početku pokušao da upozori javnost u Vuhanu, ućutkani su“, ilustrovao je Godri i konstatovao da je „tragično što je i on sam preminuo od virusa korona“.

„Više transparentnosti, bolje informisanje javnosti i obraćanje međunarodnoj zajednici za pomoć čim su se pojavili prvi slučajevi“, uveren je Godfri, „moglo je da spasi bezbroj života i da omogući brz globalni odgovor bar mesec dva ranije“.

Tačno je da su autoritarni režimi možda spremniji od otvorenih društava da kontrolišu i ograniče kretanje tokom pandemije, smatra ambasador SAD. Ali, dodaje „da je bilo demokratije i slobode štampe u Kini, da su lekari kao doktor Li mogli da dignu glas, to bi pomoglo Kini i celom svetu da ovaj zdravstveni problem saseče u začetku„.

Prema mišljenju ambasadora, „demokratija, nezavisni mediji i vlast koja radi otvoreno i iskreno, najjače su mere prevencije protiv problema kakav je COVID-19“.

Zemlje sveta, uključujući i Srbiju, zbijaju redove da bi jedne drugima pomogle. To se, smatra Godfri, „na najlepši način pokazalo prošlog vikenda kada je Beograd dostavio preko potrebnu pomoć Italiji“.

Toliko posla nas čeka, ne samo da pobedimo virus, već da obnovimo svoje živote i privredu. Oporavak neće biti lak, ali je ambasador SAD „uveren da mi to možemo i da ćemo iz ovoga izaći jači i pametniji„.

„Sada, više nego ikad, moramo slediti trag svetlosti koju zrače sloboda, transparentnost i otvorenost, kako ne bismo ponovili greške koje su dozvolile kovidu da uzme maha“, zaključio je Godfri.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga