Goati: Ukinuti blanko ostavke

On je kazao da poslanici zbog „blanko ostavki” zapravo i nisu vlasnici svoga mandata. „To znači da smo iz jednopartijskog delegatskog sistema prešli u višepartijski delegatski sistem”, rekao je Goati.

30. okt 2010

Predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati izjavio je danas da institut „blanko ostavki” poslanika u Skupštini Srbije ne postoji nigde u svetu i ocenio da se na taj način otvara prostor za korupciju u Srbiji.

Goati je na tribini u Skupštini Vojvodine rekao da politička nomenklatura u Srbiji ne dozvoljava da se „blanko ostavke” ukinu, čime utire put za korupciju.

„Na taj način, rukovodstva političkih partija zapravo pokazuju da imaju vlast nad poslaničkim karijerama i porodicama”, ocenio je Goati.

On je kazao da poslanici zbog „blanko ostavki” zapravo i nisu vlasnici svoga mandata.

„To znaci da smo iz jednopartijskog delegatskog sistema prešli u višepartijski delegatski sistem”, rekao je Goati.

Ocenio je da je ohrabrujuće to što Evropska Unija zahteva da se ukin e taj „srednjovekovni” institut blanko ostavki.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je na delu posredni proporcionalni izborni sistem, koji takođe ne postoji nigde u svetu.

Objasnio je da to znači da postoje izbori, postoji brojanje glasova, ali onda sledi rok od deset dana, kada stranke određuju ko će, od 250 predloženih kandidata sa njihovih izbornih lista, otići u parlament.

„To je idealnih deset dana za korupciju po sistemu ‘ko da više’. Drugim rečima, to je nedemokratski izbor poslanika, a građani glasajući zapravo kupuju mačku u džaku”, poručio je Goati.

Dodao je da kroz takvu arbitrarnost u odabiru poslanika sa lista počinje korupcija.

On je ocenio da je u Srbiji na sceni predsednički sistem, iako predsednik države, po ustavu, ima samo ceremonijalna ovlašćenja.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije je ujedno i predsednik najjače stranke u vladajućoj koaliciji, što znači da je njegova moć velika.

Goati je ocenio da je u poslednje dve godine Srbija na pravom putu, odnosno u „pravoj traci” pa je mala verovatnoća da će zemlja biti skrenuta sa evropskog puta.

On je rekao da u Srbiji, „na sreću”, ima veoma malo antisistemskih stranaka, odnosno političkih partija koje bi, sem vlasti, menjale i čitav sistem.

Goati je ocenio da je koaliciona vlada realnost Srbije i proizvod socijalne heterogenosti društva.

Mi ćemo uvek imati koalicionu vladu”, rekao je Goati i naveo da su 90 odsto vlada u Evropi od Drugog svetskog rata do danas bile koalicione.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga