- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Goati: Srbija nema parlamentarnu demokratiju

Predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati izjavio je danas da u Srbiji ne postoji prava parlamentarna demokratija.

Goati je na okruglom stolu u Novom Sadu rekao da u praksi u Srbiji, umesto parlamenta u evropskom smislu te reči, postoji skupština “privremenih partijskih delegata”.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je na delu “posredni proporcionalni sistem, kakav ne postoji nigde”.

Objasnio je da to znači da stranke nakon izbora po nepoznatim kriterijumima sa liste od 250 poslanika biraju onoliko poslanika koliko su dobili na izborima.

Reč je o potpunoj arbitrarnosti, koja širom otvara vrata korupciji, pošto poslanike sa liste biraju “partijski faraoni”, rekao je Goati.

Dodao je da je ta arbitrarnost ugrađena i u Ustav Srbije, zbog čega su neophodne njegove izmene.

On je ocenio da Srbija u potrazi za najboljim izbornim rešenjem treba da uporedi različita evropska iskustva.

Goati je rekao da je Skupština Srbije “ogromna” i ocenio da broj poslanika mora da se smanji.

Profesor političkih nauka sa Univerziteta u škotskom gradu Aberdinu Majkl Kiting (Mićael Keating) rekao je da je regionalizam kao trend u usponu u Evropi.

On je kazao da u Evropskoj Uniji postoje različita iskustva u regionalizaciji i ocenio da recept koji je uspešan u jednoj zemlji ne mora da bude uspešan u drugoj.

Okrugli sto “Evropska iskustva u regionalizaciji i perspektive decentralizacije Srbije” organizovao je novosadski Centar za regionalizam, uz podršku nemačke fondacije Fridrih Ebert (Friedrich).

(Beta)

Podelite ovu stranicu!