Goati: Izbori na jesen

Veća verovatnoća da izbora bude nego da ih ne bude, i to u oktobru ili novembru

26. feb 2013

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati ocenio je da će se vanredni izbori u Srbiji održati verovatno na jesen, u oktobru ili u novembru.

„Po onome što trenutno vidimo, sva se priča plete u tom smeru, i čini mi se da je mnogo veća verovatnoća da izbora bude nego da ih ne bude, i to ove jeseni, u oktobru ili novembru“, rekao je Goati za današnji novosadski Dnevnik.

On je ocenio da Srpska napredna stranka (SNS) priču o izborima plasira kao „pretnju“ političkim protivnicima, zbog istraživanja po kojima je rejting „naprednjaka“ znatno porastao u odnosu na prošlogodišnje izbore.

Goati je ocenio da ni u slučaju novih izbora, kao i u prethodnom izbornom ciklusu, nije verovatno formiranje koalicije između SNS-a i Demokratske stranke. „Oni koji govore o ‘velikoj koaliciji’ ne znaju dobro prirodu vlasti, po kojoj stranke nisu spremne da dele trpezu vlasti s većim brojem učesnika ako to ne moraju. Zašto bi većina koja u parlamentu čini 126 poslanika delila plen s još 50 ljudi?“, upitao je Goati.

„Politika kod većine naših političara svodi se na želju za sticanjem što više vlasti, bez obzira na to što je jasno da česti izbori vrlo mnogo koštaju i zadržavaju zemlju, odgađaju rešavanje brojnih problema… Jer, njihov osnovni kriterijum je dobrobit partije, a ne da li će građanima biti bolje ili gore“, ocenio je Goati. Prema njegovim rečima, „izbori su veoma skupa operacija“, a u slučaju Srbije i način da stranke dođu do značajnih svota novca, jer samo jedan izborni proces košta budžet više od sedam miliona evra, koliko država daje strankama za izbornu kampanju, a ako se tome doda i izgubljeno vreme, taj iznos je između 50 i 70 miliona evra. On je podsetio da je zakonskim izmenama 2011. godine udvostručen iznos za finansiranje političkih stranaka, a da se tome niko u parlamentu nije protivio, iako je bilo apsurdno da se tako velika davanja opredele za partije u zemlji siromašnoj kao što je Srbija.

Goati je rekao da su te zakonske izmene, koje su stranke same inicirale i sprovele, zapravo učinile političke partije izuzetno bogatim organizacijama. „Zbog tako velikih izdvajanja strankama uopšte i ne trebaju članovi, niti bilo kakva druga novčana pomoć. A nema mnogo zemalja u kojima postoje tako preterana uzimanja partija, ali Srbije je, eto, jedna od tih zemalja“, kazao je Goati.

On je ocenio da bi novi izbori mogli dovesti do još većeg razočaranja birača i još većeg broja „belih listića“.

(Autonomija/Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga