Glumci u Subotici devet godina podstanari

Subotički glumci i dalje svoje predstave pripremaju u fabrici Mladost, a izvode u adaptiranom bioskopu Jadran

10. avg 2016

Glumci subotičkog Narodnog pozorišta više od devet godina su podstanari, jer toliko traju radovi na izgradnji nove zgrade subotičkog teatra, prenela je Radio – televizija Vojvodine.

Završetak radova na spoljašnjosti očekuje se najkasnije naredne godine, a unutrašnje opremanje i uređenje zavisiće od najbitnijeg faktora ovog projekta do sada – finansija.

Radovi na izgradnji Narodnog pozorišta u Subotici ušli su u desetu godinu. Poslednja predstava u starom subotičkom teatru odigrana je aprila 2007 godine, nakon čega je vek i po stara zgrada većim delom srušena, a započeti, prekidani, preprojektovani, pa nastavljeni radovi na rekonstrukciji starog i izgradnji novog dela zgrade. Pojedini glumci ovog teatra pomalo su razočarani navedenom dinamikom.

„U nekom trenutku sam prestao da pratim zato što sam shvatio da mi je tako mnogo lakše. Ukoliko bih pročitao neku stvar i iščekivao da se stvarno nešto desi, a to se onda ne bi desilo godinu- dve, to bih jako teško doživljavao, gotovo kao neki lični poraz. Ovako kada ne pratim i vidim da se nešto dešava, onda mi bude malo lakše“, kaže Vladimir Grbić, glumac Narodnog pozorišta u Subotici.

Postavljanjem prozora privode se kraju radovi na novom delu zgrade u okviru pete faze investicije. Raspisana je javna nabavka i za šestu fazu.

„Šesta faza predviđa završetak fasade prema Nušićevoj ulici. S tim ćemo praktično imati tri fasade i kompletan krov završen. Znači, ostaje još jedna fasada za spoljne radove, a posle toga u narednim fazama već ide enterijer, znači uređenje unutrašnjosti pozorišta“, kaže Peter Blau, direktor JP „Direkcija za izgradnju grada“.

Sve dalje aktivnosti, kao i do sada, zavisiće od priliva sredstava finansijera projekta – Grada Subotica, AP Vojvodine i Republike Srbije. Do kraja radova, dva često nagrađivana ansambla ove ustanove kulture od nacionalnog značaja i dalje će biti – podstanari.

Dok traju radovi na izgradnji Narodnog pozorišta, ideja lokalnih vlasti bila je da ansambl ovog teatra smeste u nekadašnji Dom vojske, koji se nalazi prekoputa. Od kupovine Doma vojske prošlo je skoro godinu dana, a subotički glumci i dalje svoje predstave pripremaju u fabrici „Mladost“, a izvode u adaptiranom bioskopu Jadran.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga