Glumci traže da se Andraši smeni odmah

Glumci očekuju da Mađarski nacionalni savet ispuni svoje obećanje

08. jan 2015

Glumci Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici u otvorenom pismu predsedniku Mađarskog nacionalnog saveta zahtevaju da se Atila Andraši odmah smeni sa mesta umetničkog rukovodioca Drame, preneo je portal Vajdasag Ma.

Predsednik Mađarskog nacionalng saveta Jene Hajnal rekao je u ponedeljak na konferenciji za novinare da će Andraši biti smenjen 31. maja, odnosno na kraju pozorišne sezone, i da će za v.d. umetničkog rukovodioca biti izabrana Kata Đarmati.

Glumci su se u pismu osvrnuli na navode Hajnala da se protiv Andrašija vodi prljava kampanja. Oni su istakli da ne vode nikakvu kampanju i da nisu iznosili neistine.

U pismu se predsedniku Mađarskog nacionalnog saveta prebacuje da u svom obraćanju nije prekinuo trend kampanje protiv glumaca Drame na mađarskom koja se, kako se navodi, godinama vodi u medijima i na internetu. Glumci su poručili da ih je predsednik tog saveta predstavio kao ljude s kojima se ne može sarađivati i naglasili da njegovi argumenti ili ne odgovaraju stvarnom stanju stvari ili su samo delimično istiniti.

U pismu se dodaje da je predsednik saveta o spornim događajima iz prošlosti mišljenje formirao bez ikakvih konsultacija s članovima Drame.

Glumice i glumci, njih ukupno 21, u otvorenom pismu potvrđuju da i dalje stoje uz Petronelu Kermeci, koju smatraju odgovarajućom osobom u stručnom i ljudskom smislu za vođenje Drame, kao što je i napisala u svojoj konkursnoj prijavi.

Međutim, pošto su svesni toga „da Mađarski nacionalni savet nikad ne bi imenovao Petronelu Kermeci na čelo Drame, jer bi time otvoreno priznao da je pogrešio u vezi Andrašija“, članovi Drame na mađarskom će podržati Katu Đarmati, „ako je taj savet stvarno podržava na mestu umetničkog rukovodioca“.

Glumci su naveli da Đarmati smatraju izuzetnim stručnjakom i korektnim čovekom i da očekuju da se ispuni obećanje i da će ona dobiti podršku i na duži rok na mestu umetničkog rukovodioca. Pismo je ujedno potpisala i Kermeci.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga