Glumci Dečjeg pozorišta Subotica zahtevaju smenu direktorke zbog mobinga

"Zbog nezakonitih otkaza, grad je isplatio štetu u iznosu od oko 800.000 dinara, a za troškove druge tužbe platiće još više od milion dinara"

30. juna 2017

Jedan deo glumaca, zaposlenih i predstavnika dva reprezantativna sindikata Dečjeg pozorišta Subotica, zatražili su danas smenu direktorke Marte Aroksalaši i optužili je za donošenje nezakonitih odluka, niz nepravilnosti i mobing nad većinom zaposlenih koji traje više od godinu i po dana.

Oni su poručili da ukoliko njihov zahtev ne bude ispunjen, stupiće u štrajk i obustaviti rad, prenosi portal Magločistač.

Zaposleni su kao razloge za smenu naveli nepoštovanje zakonskih akata Srbije koji su u dva navrata potvrđeni od strane Osnovnog suda u Subotici i Apelacionog suda u Novom Sadu, sistematsko narušavanje međuljudskih odnosa u kolektivu, mobing u smislu ponižavanja i vređanja zaposlenih, nenamensko trošenje sredstava pozorišta tokom sprovođenja Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i zloupotreba istog zakona, uskraćivanje prava na rad pojedinim zaposlenima, te nepotizam i nepoštovanje tenderskih obaveza.

Prema rečima predstavnika sindikata Dečjeg pozorišta, krajem februara ove godine dobili su obećanja od gradonačelnika Subotice Bogdana Labana da će da se preispitaju problemi u ovoj ustanovi kulture, ali do danas ona nisu ispunjena.

Portal podseća da su zaposleni 20. juna održali jednočasovni štrajk upozorenja i o tome pismenim putem obavestili i gradonačelnika, ali se tokom štrajka niko od predstavnika vlasti nije pojavio.

Poverenik Sindikata Dečjeg pozorišta Subotica Nezavisnost Laslo Čisar rekao je da je dvoje akademski obrazovanih glumaca u aprilu dobilo otkaz rešenjem direktorke Aroksalaši nakon čega su odlukom Osnovnog suda u Subotici i Apelacionog suda u Novom Sadu glumci vraćeni na posao, a grad je isplatio štetu u iznosu od oko 800.000 dinara, dok će troškovi na osnovu druge tužbe grad koštati više od milion dinara.

Kako su naveli, ukupan iznos sredstava koji grad treba da isplati na ime štete zbog otkaza jednak je sumi novca koje Dečje pozorište Subotica dobija za troškove produkcije, to jest, svih novih predstava u ovoj godini.

“Mi smo zatražili od direktorke da se preispita zakonitost njenih odluka o otkazima na šta ona nije pristala, nakon čega smo se obratili Upravnom i Nadzornom odboru Dečjeg pozorišta koji su konstatovali da ne mogu ništa da urade i uputili nas na inspekcijske službe ili sud”, kazao je Čisar.

Dodao je da su glumci vraćeni nazad na posao, ali je jedna od glumica ponovo dobila otkaz, nakon čega je pokrenuta parnica protiv Dečjeg pozorišta, a u međuvremenu kreće i mobing od strane direktorke nad članovima sindikata.

Dijalog sa direktorkom je nemoguć. Obratili smo i direktno gradonačelniku gde smo dobili odgovor da mi to sve treba da dokažemo, iako je sud prvobitno već doneo odluku. Gradonačelnik nam je obećao da će razgovarati sa upravom i direktorkom i da će nas pozvati na novi nazgovor. Nakon mesec dana ništa se nije degodilo. Poslali smo novi dopis da nas primi ponovo, a nakon toga više ne postoji kontakt”, rekao je Čisar.

Predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija Nezavisnost iz Beograda Dragan Milanović smatra da je ovo mikro primer kako se na potpuno nezakonit način radi u ustanovama kulture u Srbiji.

“Direktorka treba da snosi krivičnu odgovornost jer se tuđim parama ponašala bahato i jer je nije zanimalo da li će izgubiti na sudu ili ne. To je primer kako bahatost i egoizam može da utiče na sudbinu drugih ljudi”, kazao je Milanović.

Kao razloge za smenu direktorke naveli su, između ostalog, i onemogućavanje zaposlenog da iznese svoje mišljenje, verbalno napadanje, ismevanje, širenje neistine o zaposlenom i njegovom privatnom životu, negativno komentarisanje ličnih karakteristika zaposlenog, ponižavanje, degradiranje i namerno izazivanje konflikta i stresa.

Glumica Svetlana Abramović, koja kaže da trpi mobing od strane direktorke pozorišta, rekla je da se oseća „jako bedno, degradirano i besno ali i potpuno psihofizički blokirano“.

Ona je rekla da u pet projekata nije dobila ulogu a jedna je od prvakinja drame.

“Ja njeno rukovođenje i odnos prema ljudima i prema profesiji apsolutno ne prihvatam i ne dozvoljavam da se na meni vrši bilo kakva vrsta represije, progona, samo zato što drugačije mislim”, kazala je Abramović.

Kako prenose lokalni mediji, direktorka Dečjeg pozorišta Subotica Marta Aroksalaši odbacila je sve optužbe i dodala da su one izmišljene, a da će o detaljima obavestiti javnost kada se vrati sa poslovnog puta.

(Autonomija, Magločistač, foto: Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga