Globus se posthumno izvinio Miri Furlan

"Veliki grijeh prema velikoj glumici"

28. jan 2021

Mira Furlan je preminula prošle sedmice, a nakon vijesti o njenoj smrti u SAD, u hrvatskoj javnosti se počeo preispitivati odnos prema njoj početkom 90-ih godina.

„Makar prekasno, duboko se izvinjavamo Miri Furlan“, objavljeno je na portalu Jutarnjeg lista, koji je u istoj grupaciji sa Globusom.

Mira Furlan je preminula prošle sedmice, a nakon vijesti o njenoj smrti u SAD, u hrvatskoj javnosti se počeo preispitivati odnos prema njoj početkom 90-ih godina.

U Globusu je 1992. godine izašao feljton u tri dijela. Jedan je bio pod naslovom „Težak život lake žene“, a u tekstu se na nivou trača i ogovaranja kopalo po njenom privatnom životu, prozivana je što odlazi psihijatru, ali i za izdaju Hrvatske.

Nabrajali su se njeni ljubavni partneri, pisalo o sahrani njene majke, a spomenuto je i to da joj je majka bila jevrejskog porijekla.

Glavni urednik Globusa tada je bio Denis Kuljiš.

Drugi nastavak feljtona imao je naslov: Nespremna na životnu ulogu, a treći Priča o dva grada.

Povod tim tekstovima bila je činjenica što je Mira Furlan nastupala u porozorištu u Beogradu da bi se, nakon prozivki u hrvatskim medijima, preselila u SAD.

Feljton je objavljivan od kraja januara do sredine februara 1992.

Globus u monografskom izdanju povodom 30 godina izlaženja nedjeljnika, u kojem su spomenuti neki promašaji, odnos prema Miri Furlan nije spomenuo.

Tri nastavka feljtona o Miri Furlan nismo spomenuli ni rječju. Sada kada je velika glumica zauvjek otišla, kada su se mnogi (pa i zluradi) sjetili Globusovog učešća u medijskom linču Mire Furlan, vremena u kojem je dobila otkaz u HNK-u i ostala bez svog zagrebačkog stana, mogli bismo se poklopiti po ušima, ćutati i čekati da sve prođe, napisao je glavni urednik Globusa.

Dodao je da istina peče i da zato Globus, makar i sada i makar prekasno, mora da se duboko pokloniti i duboko izvini, stoji u tekstu.

(Oslobođenje, Foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Bindžovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga