Gligorov: Vlada Srbije u službi Tadića

Ekonomista Vladimir Gligorov ocenio je da je Vlada Srbije premijera Mirka Cvetkovića na političkom planu bila admini…

08. jul 2011

Ekonomista Vladimir Gligorov ocenio je da je Vlada Srbije premijera Mirka Cvetkovića na političkom planu bila administracija u službi predsednika Republike. Iz tog razloga, kako navodi, Vlada ne može mnogo da se hvali, a ni previše kudi.

Gligovor, koji je saradnik Bečkog instituta za međgunarodne ekonomske studije, kazao je da je tokom tri godine mandata Vlade Srbije osnovni propust bio što nisu sprovedene praktično nikakve reforme u fiskalnom sistemu, javnom sektoru, a ni na trzištu rada.

„Veća je pažnja posvećena spasavanju postojećih, uglavnom prezaduženih monopola nego otvaranju mogućnosti za nove poslove i tako za zapošljavanje“, ocenio je on.

Gligorov je naglasio da, pored toga, nije povećana efikasnost investiranja u infrastrukturne i druge kapitalna ulaganja, što je takođe imalo za posledicu pad zaposlenosti.

„Verovatno najbolji potez Vlade Srbije bilo je rano obraćanje Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) za pomoć. Iz toga je proistekla rana primena takozvane Bečke inicijative, koja je obezbedila da banke ne povlače novac iz Srbije“, kazao je ekonomista Vladimir Gligorov.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je u obraćanju javnosti povodom trogodišnjice vlade juče ocenio da su i uslovima krize postignuti dobri rezlutati, rast izvoza i stabilan finansijski sistem, ali nije pomenuo probleme oko rasta nezaposlenosti i inflacije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga