Gligorov: Situacija kao početak krize pre tri godine

Kako bi odbranila zemlju od nove krize, Vlada Srbije bi trebala da nastavi sistemske reforme, ali se na tom planu u zemlji ništa ne događa

12. avg 2011

Novi talas krize, izazvan padom kreditnog rejtinga SAD i dužničkom krizom u nekoliko evropskih zemalja podsećaju na situaciju sa prvim talasima krize od pre tri godine, ocenio je ekonomista Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW) Vladimir Gligorov.
„Pre tri godine su države i njihove centralne banke mogle da pomognu novcem, sada međutim ceh treba da plate poreski obveznici i kreditori. Rešenje problema je socijalno i političko pitanje i, kao što vidimo, prilično teško ide“,  rekao je Gligovor u intervjuu za današnji Mađar So (Magyar Szo).
Upitan koje bi mere Vlada Srbije trebala da preduzme kako bi zemlju odbranila od nove krize, Gligorov je rekao „da bi najznačajnije bilo nastavljanje sistemskih reformi, ali se na tom planu u zemlji ništa ne događa“.
„Monetarna i poreska politika bi takođe mogle da budu bolje, ali su na tom planu mogućnosti vlade ograničene. Sve su bliži i izbori i vlada će zbog toga u narednom periodu sigurno trošiti više“, kazao je Gligorov.
Dodao je da će to zavisi i od toga koliko će vladajuća koalicija svoju poziciju smatrati ugroženom.
„Opozicija računa na to da će iz izbora izaći kao pobednik. Ali ne zato što je toliko bolja, nego zato jer sadašnja vlast nema dobre rezultate. Neuspešnost vlade je zaista veliki problem. Zbog toga će stranke vladajuće koalicije biti za to da se povećavaju izdaci i da se ljudima da što više obećanja“, ocenio je Gligorov.
On je zaključio da će uticaj novog talasa krize na privredu Srbije najviše zavisi od dubine krize.
„Ukoliko u bankarskim sistemima evrozone dođe do problema, za šta je velika verovatnoća, onda to može biti uzrok ozbiljnih teškoća u pogledu investicija i izvoza. Naravno, uvek treba dodati da Srbija ni onda nije privlačan cilj stranim investitorima i kada nema krize“, rekao je Gligorov.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga