Gligorov: Novac od Telekoma usmeriti u investicije

Gligorov je na skupu “Konkurentnost privrede Vojvodine” rekao da novac od prodaje Telekoma treba da se usmeri u investiciona, a ne u potrošna dobra

31. mar 2011

Ekonomski analitičar Vladimir Gligorov izjavio je danas da novac od buduće prodaje Telekoma mora da bude upotrebljen u investicije a ne u potrošnju, kako bi se umanjili efekti ekonomske krize u kojoj se Srbija nalazi.
Gligorov je na skupu “Konkurentnost privrede Vojvodine” rekao da novac od prodaje Telekoma treba da se usmeri u investiciona, a ne u potrošna dobra.
On je kazao da je nezaposlenost u Srbiji dramatično velika i da je u poslednje dve godine bez posla ostalo 400.000 građana, što je gore nego bilo gde u regionu Balkana. Naveo je da je stopa zaposlenosti u Sbriji ispod 50 odsto.
Pored toga, dodao je Gligorov, realni dohoci su značajno smanjeni a siromaštvo je značajno povećano, što dovodi do socijalnih tenzija, koje će neminovno imati i svoje političke posledice.
Prema njegovim rečima, Srbija je u ekonomskom smislu izgubila 30 godina pa je danas nivo industrijske proizvodnje nešto viši od 40 odsto u odnosu na nivo iz 1989. godine.
Gligorov je ocenio da treba stimulisati strane investicije u industrijsku proizvodnju.
Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević ocenio je da političke elite nakon demokratskih promena od 5. oktobra 2000. godine nemaju sluha za suštinske ekonomske reforme.
On je ocenio da je suština u reformi javnog sektora u Srbiji, koji zapošljava oko pola miliona građana, od čega je oko polovine zaposlenih višak.
Prokopijević je rekao da bi suštinske reforme značile otpuštanje ili prekvalifikaciju viška zaposlenih, za šta ne postoji politička volja, odnosno niko ne sme da “dirne u tu temu”.
Prema njegovim rečima, političke volje za korenitim ekonomskim reformama nema ni na državnom ni na lokalnom nivou, sem nekih izuzetaka kao što je Opština Inđija.
“U Srbiji je potrebno promeniti ekonomska pravila igre, što se niko ne usuđuje da uradi”, rekao je Prokopijević.
On je ocenio da Vojvodina nema i u sadašnjim okolnostima ne može da ima uticaja na privredne tokove.
Prema njegovim rečima, Razvojna banka Vojvodine je loš projekat i bolje bi bilo da se umesto nje osnuje fond preko kojeg bi se stimulisale opštine koje bi ušle u suštinske reforme.
Dvodnevni seminar “Konkurentnost privrede Vojvodine” koji se održava u Medija centru Vojvodine namenjen je novinarima, a organizuje ga Centar za strateško-ekonomska istraživanja Vojvodina-CEŠ, uz pomoć Austrijske agencije za razvoj.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga