GLIC: Blagim kaznama tužilaštvo i sudstvo postaju saučesnici u nasilju

"Zahtevamo oštrije kazne kako bi se nasilje u Srbiji smanjilo"

04. nov 2019

Gej lezbejski info centar (GLIC) pozvao je danas građane, organizacije civilnog društva, političke partije i državne institucije da izraze nezadovoljstvo blagim kaznenim politikama prema nasilnicima i ocenio da dobar rad policije u pronalaženju napadača na pripadnike LGBT populacije pada u vodu jer tužilaštvo i sudstvo dozvoljavaju da se nasilnici izvuku sa minimalnim kaznama.

Ta organizacija je podsetila da je tokom vikenda u Beogradu napadnut Ilija Vučević, za kojeg su napadači posumnjali da je pripadnik LGBT populacije, a da im je, nakon njihovog hapšenja u kratkom roku, sud odredio uslovne kazne od godinu dana.

„Takvim postupcima tužioci i sudije staju na stranu nasilnika i postaju saučesnici u nasilju. Svedoci smo povećanja nasilja i umesto da se nasilje suzbija tako što bi se nasilnici oštrije kažnjavali, imamo praksu kojom se nasilnici ‘izvlače’ sa blagim kaznama“, navodi se.

GLIC je naveo da je u slučaju napada na Vučevića ta kazna posebno problematična jer su mu nasilnici naneli teške telesne povrede a njihov napad je motivisan mržnjom, što je po Krivičnom zakoniku otežavajuća okolnost.

„I pored svega toga, nasilnici su kažnjeni uslovnom kaznom i to u zakonski minimalnom trajanju od godinu dana, odnosno osam meseci. Pozivamo građane, organizacije civilnog društva, političke partije i državne institucije da izraze nezadovoljstvo blagim kaznenim politikama prema nasilnicima, koje sprovodi srpsko tužilaštvo i sudstvo i da zahtevamo oštrije kazne kako bi se nasilje u Srbiji smanjilo“, dodala je ta organizacija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hitovi
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga