Glavni odbor LSV: Raskinuti Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom

LSV će u Skupštini Srbije pokrenuti i pitanje obeštećenja Vojvodine

16. sep 2015

Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ovlastio je sinoć poslaničku grupu LSV u Skupštini Srbije da pokrene inicijativu za raskidanje Energetskog sporazuma koji je Srbija potpisala sa Ruskom Federacijom, saopštila je danas ta stranka.

“Dok to ne bude i učinjeno, poslanička grupa LSV će podneti i niz drugih inicijativa, kako bi umanjila štetu koju taj ugovor nanosi Vojvodini i čitavoj Srbiji. Jedna od njih je i inicijativa za povećanje iznosa rudne rente, budući da se vojvođanski nafta i gas šest godina besomučno crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi, a višestruko manjoj nego u Ruskoj Federaciji”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je najmanje što država “za početak” može da učini da visinu rudne rente za ovu kompaniju podigne sa sadašnjih tri, na zakonskih sedam odsto.

Poslanička grupa LSV će zatražiti jasne odgovore na pitanja da li je i kada određen revizor koji je trebalo da ispita ispunjenost investicione obaveze, odnosno ulaganja u NIS, i kada će javnosti biti prezentovan njegov izveštaj, s obzirom na neispunjena obećanja u vezi sa izgradnjom Južnog toka i najava da su pod velikim znakom pitanja i ulaganja u rafineriju u Novom Sadu, piše u saopštenju.

Dodaje se da će LSV u Skupštini Srbije pokrenuti i pitanje obeštećenja Vojvodine kroz vraćanje vojvođanskog Naftagasa u nadležnost Vojvodine ili učešće u kapitalu NIS-a, a samim tim i u profitu koji Srbija ostvaruje sa svojih preostalih 29 odsto vlasništva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga