Glavni odbor DS „apsolutnom većinom“ za bojkot izbora

"Ta odluka nije proistekla juče, ona već godinu dana sazreva"

14. sep 2019

Glavni odbor Demokratske stranke (DS) usvojio je danas odluku po kojoj stranka neće učestvovati na parlamentarnim izborima u Srbiji narednog proleća.

Kako je saopšteno iz te partije, odluku o bojkotu izbora podržala je „apsolutna većina“ članova Glavnog odbora.

Dodaje se da će DS, i pored bojkota, „nastaviti aktivno i permanentno borbu za stvaranje uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora, kao i komunikaciju sa Evropskim parlamentom i drugim međunarodnim organizacijama i predstavnicima u borbi za demokratske izborne uslove“.

Prethodno je lider Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio da „režim intenzivnom medijskom kampanjom koja se često pretvara u hajku, uzurpacijom institucija i suspenzijom prava, ne ostavlja prostor za drugačiji odgovor od bojkota izbora“.

„Bojkot nije sam sebi cilj, već delotvorno sredstvo pritiska. Moramo biti precizni, bez kalkulisanja. Odluku donosimo na vreme i ona mora biti jasna, nedvosmislena i pravovremena. Ta odluka nije proistekla juče, ona već godinu dana sazreva“, naveo je Lutovac na početku sednice Glavnog odbora DS u Beogradu.

Ujedinjena DS za bojkot, ali i za nastavak borbe za slobodne izbore

Glavni odbor Ujedinjene Demokratske stranke, koju će činiti DS, Socijaldemokratska stranka i Zajedno za Srbiju, odlučio je na današnjoj sednici da stranka ne učestvuje na predstojećim parlamentarnim izborima zbog kako se navodi, „očigledne nespremnosti režima da obezbedi elementarne uslove za poštene izbore i slobodno izražavanje volje građana“.

Ujedinjena DS je u saopštenju navela da bojkot izbora „nije cilj“ politike stranke ali i da ta odluka „ne znači odustajanje od borbe za demokratsku transformaciju države i za slobodne i poštene izbore“.

„Upravo suprotno, odluka o bojkotu izbora pod ovim okolnostima, znači još snažniju borbu za promenu izbornih uslova od koje nećemo odustati. Tu borbu nastavljamo ne samo u zemlji, već i kroz saradnju sa Evropskim parlamentom, Evropskom komisijom i drugim međunarodnim institucijama i predstavnicima“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da će Ujedinjena Demokratska stranka aktivno raditi na demokratskoj i institucionalnoj obnovi zemlje kroz borbu za slobodne izbore i poštovanju vrednosti solidarnosti, slobode i odgovornosti.

„Rad na tome podrazumeva i rad na ubrzanom i formalnom ujedinjenju i obnavljanju Demokratske stranke, jer smatramo da jedino velika Demokratska stranka ima organizacione potencijale i akumulirano iskustvo izbornih i političkih pobeda, neophodno za promene ovog režima“, piše u saopštenju.

Tadić: Formiranje velike DS je značajnije od bojkota

Glavni odbor Socijaldemokratske stranke (SDS), na današnjoj zajedničkoj sednici Glavnog odbora Ujedinjene Demokratske stranke, doneo je odluku o bojkotu predstojećih izbora, ali i o nastavku borbe za slobodne i poštene izbore.

„Ovakva odluka je posledica toga što vlast nije ispunila nijedan od zahteva opozicije iz decembra 2018, niti u međuvremenu pokazala bilo kakvu iskrenu nameru da promeni okolnosti u kojima su slobodni i pošteni izbori nemogući“, izjavio je predsednik SDS-a Boris Tadić, navedeno je u saopštenju.

Dodao je da se uprkos tome, nastavlja borbu za slobodne i demokratske izbore i u zemlji i kroz saradnju sa međunarodnim institucijama i predstavnicima.

„Ne odustajemo od borbe za to da i ovi, kao i svi naredni izbori u Srbiji, budu pošteni i izraz slobodne volje građana“, rekao je Tadić.

On je upozorio i da bojkot ne sme biti cilj, ali ni sredstvo za kupovinu oreola „stvarne“ opozicije, već sredstvo borbe za slobodne izbore i povratak demokratije u Srbiju.

„Ogledalo uspeha opozicionog delovanja su rezultati u postizanju stvarnih promena, a ne medijsko upisivanje u listu onih koji bojkotuju izbore. Bojkot sam po sebi nije dovoljan“, dodao je Tadić.

Istakao je da zbog toga smatra da je „rad na formiranju i obnavljanju velike Demokratske stranke važniji zadatak od bojkota“.

„To je jedina organizacija na našoj političkoj sceni koja ima organizacioni potencijal i iskustvo da sprovede stvarne promena u našem društvu i da pobedi ovaj režim. Uostalom, to je jedina organizacija u Srbiji koja ima iskustvo takvih pobeda“, istakao je Tadić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga