- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Gladni Novog Sada!

Igra pikado strelicama naprednjaka i socijalista, s krajnim ciljem da se u svim targetiranim gradovima Srbije, a prevashodno Vojvodine, suprotno ili uprkos izbornim rezultatima, promeni vlast – zastala je krajem avgusta, uz nagli obrt i veliko iznenađenje, baš u Novom Sadu. Igra se nije završila rušenjem koalicije okupljenje oko demokrata i LSV zahvaljujući manevru predsednice gradskog parlamenta Aleksandre Jerkov, manevru kome je “pomogao” najstariji odbornik novosadskog parlamenta Tihomir Nikolić iz PUPS-a, zbog, kako je rečeno, njegovih godina i stomačnih problema! Sednica nije ni održana, vlast nije promenjena, gradonačelnik Igor Pavličić (DS) nije smenjen, mada je sve ukazivalo na suprotan ishod samo dan ranije, kada je 34 odbornika opozicije, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, zahtevalo zakazivanje sednice Skupštine grada na kome su planirali da “najzad upodobe” i glavni grad Vojvodine.

Kako je po Poslovniku određen samo krajnji rok zakazivanja sednice, a ne i najkraći, Jerkov je sednicu zakazala samo dan nakon zahteva opozicije, te su hitno, depešama, elektronskom poštom i kurirskom službom, odbornici obavešteni. To je stvorilo užasnu pometnju u naprednjačkim redovima, jer se socijalisti još nisu konkretno izjasnili da će naprednjacima dati nužne glasove za promenu vlasti, a i neki članovi SPS-a su još bili na letovanju. Ni plen u vidu podele javnih preduzeća još nije precizno podeljen. Dakle, većine na koju su računali u tom trenutku nije bilo.

Parkiranje u Skupštini Vojvodine

Slučaj je hteo da se umesto sale Skupštine grada Novog Sada, koja se renovira, poprište bitke premesti u salu Skupštine Vojvodine, a iz nje, bogami i na parking oko Banovine koji su, osim pojedinih novinara, preplavili odbornici iz: „Pokrenimo NS – Tomislav Nikolić“ (koju predvodi SNS), „Svi za NS“ (koju čine odbornici SPO i Romske demokratske stranke), „Novi Sad odmah“ (čiji su članovi odbornici grupe građana Dveri NS i grupe građana NOPO), kao i DSS.

Nakon što je u salu Skupštine AP Vojvodine prvo uneta prozirna glasačka kutija za smenu ili opstanak vlasti, u Banovinu su prvi stigli Šešeljevi radikali (na čelu sa Miloradom Mirčićem u beloj košulji), koji su se dobrovoljno, a sve uz inat nekadašnjim partijskim kolegama, sada Tominim pulenima, primili dužnosti da obezbede kvorum demokratama i Ligi. Hol su preplavili novinari i snimatelji, skupštinska služba i po koji odbornik DS i LSV. U sali za sednice povremeno su ulazili malobrojni. U tom momentu, kroz vrata na koja ulazi i predsedavajući Skupštine Vojvodine, ušla je Aleksandra Jerkov, prethodno, kako nalaže i Poslovnik, dobivši od skupštinske službe informaciju da u sali ima samo 9 odbornika. I tih devetoro je netragom nestalo, i u trenutku sala je ostala potpuno prazna. Ako ne računamo jednu novinarku koja je sedela u poslednjem redu. Jerkov konstatuje da su skupštinske klupe prazne, da u sali nema onih koji su i zatražili održavanje sednice, a koji su dužni da obezbede kvorum, i objavljuje da odlaže sednicu!

Opšta pometnja

Nastaje graja, strka, zbrka, zaposleni u skupštinskim službama kupe sa stolova ispred sale materijale i odlaze, novinari se dovikuju, snimatelji trče, kamere se pale, foto-aparati škljocaju ne zna se na šta i na koga, svi okružuju koleginicu koja je jedina bila u sali i čula predsednicu Skupštine…

Samo nekoliko minuta nakon toga, na crveni tepih u holu Banovine ulaze i dalje aktuelni šef odborničke grupe demokrata Bora Novaković u društvu gradonačelnika Igora Pavličića… Pred novinare i snimatelje je najzad neko stao i počinje pojašnjavanje i objašnjavanje situacije davanjem izjava čelnika gradskih demokrata.

– U ime naše odborničke grupe izjavljujem da je ovo potpuni fijasko Srpske napredne stranke, jer oni ne samo da nisu obezbedili većinu nego nisu ni ušli u salu. Aktuelna uprava grada nastavlja redovno da radi – rekao je Novaković i prepustio reč Pavličiču.

On je ukazao da je “opoziciona sapunica nastavljena, da nema ni jednog odbrnika od 34 koliko ih je otpisalo zahtev za zakazivanje sednice s dnevnim redom za smenu vlasti…” Gradonačelnik još reče da je došao i da je imao nameru da prikaže finansijsko stanje u gradskoj kasi i da pogleda u oči sve koji su mu radili o glavi, okomivši se na silne novosadske novce i na nezajažljivu nameru za političkim prevratom, suprotnim izbornoj volji Novasađana!

Ubrzo zatim stiže i predsednica Skupštine grada Aleksandra Jerkov:

– Služba je evidentirala devet odbornika u sali za sednice. Konstatovala sam da nema kvoruma, zatvorila sednicu, obavestiću odbornike kada će biti zakazana sledeća!

Troprstaši i javna preduzeća

Naredni kadar, kao u nekom filmu, premešta se na parking Banovine gde su se naprednjaci i partneri im – prebrojavali (u međuvremenu su se fotografisali, brinuli, smeškali, rogušili… Igor Mirović je dizao tri prsta pred fotoreporterima…). Pronela se vest da se čeka jedan od 40 odbornika opozicije, koji je krenuo na sednicu, ali mu je baš pred Banovinom malo pozlilo, te je morao zbog stomačnih problema da se povuče na neko vreme. Kasnije, kada je već sednica bila zatvorena, izjavio je:

– Uhvatila me je muka od svega ovog. Ja sam čovek starije generacije i nisam navikao na ovaj cirkus. Eto, imao sam zdrvstvenih problema i meni kao čoveku u godinama 45 minuta jednostavno nije bilo dovoljno da dodjem na sednicu – izjavio je Tihomir Nikolić iz PUPS-a.

Kada je Nikolić došao k sebi i pridružio se političkim istomišljenicima, šef naprednjaka Miloš Vučević poziva svoje sa parkinga u salu i, prebrojavanjem, uz glasnu prozivku obznanjuje, sat nakon odlaganja sednice, da su oni spremni, da imaju većinu od 40 odbornika. Prilikom prozivke, Aleksandar Đurđev iz “Dveri”, umesto potvrde da je prisutan u sali, oglasio se s uzdignutom rukom i uzviknuo: “Nikad nezavisna Vojvodina!”, što je razgalilo prisutne!

Sledi parada u kojoj Vučević glasno i razgovetno pred novinarima poziva Aleksandru Jerkov da dođe i nastavi sednicu, pa kako to ne uspeva, odlučuje se na završnicu artističke tačke: Poziva mobilnim telefonom Jerkovu, prislanja telefon na skupštinski mikrofon… Zvoni… Poziv je odbijen, obznanjuje Vučević.

Koalicija oko narednjaka ostaje sama u sali i odlučuje se na revolucionarni korak da sama zaseda i podeli nove dužnosti svojoj samoizabranoj novoj upravi grada! Podeljena su mesta u vlasti, pa i, što je možda još važnije za njih, u javnim preduzećima.

Plen je podeljen, a Gradski odbor SPS je te večeri saopštio da je postignut dogovor sa Srpskom naprednom stranko,m po kom će prvi čovek novosadskih naprednjaka Miloš Vučević biti gradonačelnik, dok će predsednik GO socijalista Siniša Sević biti novi predsednik parlamenta. Borko Ilić iz DSS će biti zamenik gradonačelnika, a Miroslav Ilić iz Grupe građana Dveri – Sevićev zamenik. Dogovoreno je da naprednjacima pripadne ZIG, Urbanizam, Poslovni prostor, Spens, Put, Dom zdravlja i Novosadska televizija. Socijalistima ostaju Toplana, Parking servis i Apotekarska ustanova Novi Sad. Koalicija SPO-RDS će, kako poručuju, preuzeti Vodovod, Čistoću, Gradsko zelenilo i GSP. DSS-u će pripasti Lisje, Tržnica i Radosno detinjstvo, a Dverima NS – Informatika i Stan.

Danas, dan nakon političkog haosa, čini se da su obe strane, bar nakratko zadovoljene – jedni su sprečili ili odložili svoju smenu, a drugi se samoproglasili i podelili fotelje. Ko je na potezu, videće se vrlo brzo, dok se iščita Poslovnik Skupštine grada, pročešlja Zakon o lokalnoj saamoupravi ili, pak, možda neko odluči da silom ili prinudnom upravom “reši” neposlušni Novi Sad.

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!